23948sdkhjf

Nu kan webbutikker ikke længere afvise folk fra andre EU-lande

Netbutikker må ikke længere afvise kunder fra andre EU-lande. Dansk Erhverv frygter, at det flytter e-handel ud af Danmark.

Fra i dag må onlinebutikker i hele EU ikke blokere eller omdirigere kunder til en anden webside på grund af kundens nationalitet, bopæl eller hjemsted.

De nye regler forbyder også onlinebutikkerne at tilbyde EU-borgere andre betingelser for køb end de betingelser, der gælder for lokale kunders køb.

Hos Dansk Erhverv opfordrer markedschef Lone Rasmussen dog forbrugerne til at se sig for og være ekstra opmærksomme.

- Reglerne betyder, at du selv bliver importør. Du får selv ansvaret for, at det, du køber, lever op til danske standarder og produktsikkerhed, siger Lone Rasmussen til DR P4 Midt & Vest.

De nye EU-regler gælder også danske onlinebutikker, som fra i dag skal tage imod ordrer fra alle EU-borgere. Uanset om de tidligere har handlet med udlandet.

- Vi jubler ikke over det, siger John Virum Pedersen, der er indehaver af Livingshop.dk i Holstebro, der sælger danske designvarer.

Hidtil har han sagt nej til køb fra udlandet, hvis beløbet ikke kan opveje de arbejdstimer, der skal bruges på at pakke og håndtere ordren.

- Blandt andet har jeg afvist en ordre fra Norge på en ting til 150 kroner, men fremadrettet skal jeg tage imod ordren. Det er spændende at se, hvad det betyder konkret, siger John Virum Pedersen.

Danske virksomheder risikerer at miste omsætning til udenlandske netbutikker efter ændringen i EU-lovgivningen. Det forudser Lone Rasmussen, markedschef i Dansk Erhverv.

- Vi er bange for, at der ryger endnu mere e-handel ud over grænserne, når du kan handle alle steder og handle til lokal moms. Danmark har et af de højeste momssatser i EU, så her er en åben kattelem for at omgå den høje danske moms. Så ryger der skatteindtægter og beskæftigelse ud af Danmark. Det er konkurrence på ulige vilkår, mener hun.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.193