23948sdkhjf

Nu må der stå peberspray på natbordet

Forhandlere er i tvivl om reglerne.

Fra 1. januar er det tilladt for voksne borgere i Danmark at bekæmpe tyve, røvere eller andre overfaldsmænd med peberspray, hvis det foregår inden for hjemmets fire vægge.

Det står klart, efter at et snævert flertal bestående af regeringen og Dansk Folkeparti tirsdag vedtog en ændring af våbenloven, der tillader den krasse våbenspray i hjemmet.

- Vi synes, det er en god måde at give lovlydige danskere en mulighed for at kunne forsvare sig selv i deres hjem, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF).

Lovændringen kommer efter et forløb, hvor en stor del af de høringsberettigede parter ellers har advaret mod at gøre pebersprayen lovlig.

Lige fra Politiforbundet og Det Kriminalpræventive Råd til detailhandlen og Dansk Kvindesamfund har bekymringen lydt, at flere tilgængelige våben bare giver mere eller grovere vold.

Og så er der risikoen for, at det går ud over de forkerte, påpeger Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen.

- Der er desværre rigtig mange triste eksempler fra udlandet, hvor børn og ægtefæller er kommet alvorligt til skade. Det er ikke et harmløst våben, siger hun.

Men nu er lovændringen vedtaget, og pebersprayen kan fra årsskiftet langes over disken i butikker, der har tilladelse til at handle med våben.

I Danmarks Våbenhandlerforening, der repræsenterer omkring 70 danske våbenbutikker, peger direktør Poul Erik Pedersen dog på, at der en del uafklarede spørgsmål for forhandlerne.

Faktisk ved de ifølge Poul Erik Pedersen ikke, hvad de må og ikke må i handlen med den nye spray.

-Må den stå på hylderne, eller må den ikke? Er der en begrænsning på antallet, man må købe ad gangen. Må man sælge dem på nettet, og hvis ja, hvordan skal vi så sikre os, at køberen er over 18 år, spørger han. 

Våbenhandlerforeningen har stillet disse spørgsmål, men ingen svar fået, siger direktøren.

En af de forhandlere, der vil sælge peberspray i det nye år, er Østjysk Våbenhandel i Hedensted mellem Horsens og Vejle.

Her har indehaveren, Jens Pedersen, allerede købt "en hel del" peberspray i Tyskland.

Også han er lidt forvirret over reglerne. Men der bliver ikke tale om at sælge peberspray i webshoppen, siger han.

- Når vi sælger et våben, så skal folk komme fysisk og hente det. Det er sgu ikke noget, vi bare sender med posten, siger han.

Dermed regner Jens Pedersen også med, at han og hans ansatte kan styre, at pebersprayen ikke bliver solgt til nogen, der vil misbruge den.

- Vi er jo voksne mennesker, så vi vil selvfølgelig kigge på dem, der kommer for at købe det. Det bliver ikke en slikbutik.

- Men hvis køberen er over 18, kan I vel ikke nægte at sælge?

- Det er rigtigt, men varen kan jo være udsolgt. Det bliver ikke en hyldevare her hos os, og hvis vi føler, at der kan være noget, der ikke er i orden, så kan den jo være udsolgt, siger han.

Ud over advarsler fra fagfolk og forvirringen hos forhandlerne har lovændringen også rejst spørgsmålet om, hvorvidt pebersprayen kan give varige skader hos dem, der får den i øjnene.

Sundhedsstyrelsen har i den forbindelse gennemgået de tilgængelige studier fra blandt andet USA.

På den baggrund afviser styrelsen grundlæggende, at der skulle være sundhedsmæssige problemer med at indføre sprayen.

Da flere i studierne har fået "alvorlige skader" er Sundhedsstyrelsen dog forsigtig med at slå noget fast om varige mén:

- Det kan ikke vurderes, om der er en øget risiko for varige mén. Såfremt der måtte opstå afgørende ny viden, vil styrelsen tage sin vurdering op til fornyet overvejelse, hedder det i forbindelse med lovændringen.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109