23948sdkhjf

DI: Håber på alternativ Brexit-løsning efter nej til aftale

Dansk Industri ærgrer sig over den forkastede Brexit-aftale. Det gør usikkerheden om Storbritanniens udmeldelse større og understreger vigtigheden af at forberede sig på et ”hårdt Brexit”

Det britiske underhus stemte tirsdag aften nej til den aftale, som Storbritanniens premierminister, Theresa May, havde forhandlet sig frem til med EU. Dermed har det britiske exit fra EU igen ramt en stor sten på vejen mod en fælles skilsmisseaftale.

- Det er bekymrende nyt fra London, hvor Theresa May har kæmpet hårdt for at lande en aftale med EU om det britiske EU-exit og nu må se aftalen blive kastet i skraldespanden af et flertal i det britiske parlament, siger DI’s europapolitiske chef, Anders Ladefoged.

- Vi havde håbet på, at der kunne samles flertal for aftalen, som havde sikret en ordnet overgang, indtil en endelig ny samhandelsaftale kan træde i kraft. Men det har desværre længe stået klart, at det flertal var svært at samle, siger Anders Ladefoged.

Nedstemningen sender Storbritannien ud i en ny, usikker situation, hvor Storbritannien skal træde ud af EU den 29. marts med et såkaldt hårdt Brexit, medmindre der i mellemtiden findes en anden løsning.

- Lige nu er status, at Storbritannien 29. marts med stigende sandsynlighed siger farvel til EU på den hårdest tænkelige måde. En brat overgang vil uden tvivl få stor betydning for de mange tusinde danske virksomheder, som har samhandel med Storbritannien, og som blandt andet skal til at betale told og udfylde eksport- og importdokumenter, siger Anders Ladefoged.

Der er dog flere andre scenarier, som kan komme i spil og ændre på processen i Storbritannien og EU.

- Fra DI’s side håber vi, at politikerne i Storbritannien kan enes om at finde en alternativ løsning, hvor udfaldet ikke vil være et hårdt Brexit – for stort set alle andre løsninger er i øjeblikket bedre end et hårdt Brexit, siger Anders Ladefoged.

Aftalen, som EU og Theresa May var enige om, havde sikret en vigtig overgangsordning frem til udgangen af 2020, hvor virksomheders handel med det britiske marked ville foregå på samme vilkår som i dag.

DI har udarbejdet et Brexit-toolkit for netop at klæde danske virksomheder på til Brexit-processen. Det kan findes på https://www.danskindustri.dk/brexit-toolkit/

Danske virksomheder eksporterede for 86 mia. kr. til Storbritannien i 2017. Eksporten sikrer 65.000 arbejdspladser i Danmark fordelt på mange sektorer. Danske virksomheder har investeringer for ca. 200 mia. kr. i Storbritannien.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078