23948sdkhjf

Danskerne skal kunne styre uden om farlige kopivarer

12 myndigheder lancerer nu en ny hjemmeside med gode råd til forbrugere, som gør det lettere at styre uden om kopivarer og ulovlig streaming af film og musik.

For at hjælpe forbrugerne med at styre udenom kopivarer, lanceres i dag en ny hjemmeside - www.jegvælgerægte.dk - hvor forbrugere kan finde gode råd til at undgå kopivarer og anbefalinger til, hvad de kan gøre, hvis de alligevel har fået købt en kopivare.

Det fortæller Patent- og Varemærkestyrelsen i en pressemeddelelse. 

Bag hjemmesiden står Ministeriernes Netværk mod IPR-krænkelser, som består af 12 myndigheder, der samarbejder tæt om at bekæmpe kopivarer/piratkopiering.

- Kopivarer er desværre et problem, som danskerne i stigende grad skal forholde sig til i takt med, at de handler mere og mere på nettet. Mange svindlere er blevet rigtigt dygtige, og det kan være svært altid at vide, om de varer, man køber på nettet, er ægte. Derfor ønsker myndighederne at klæde forbrugerne så godt på som muligt, så de lettere kan navigere uden om kopivarer, der ofte er farlige og i værste fald direkte skadelige for helbredet, siger Sune Stampe Sørensen, direktør for Patent- og Varemærkestyrelsen. 

Små forsendelser udfordrer
Små forsendelser udfordrer myndigheder Nye tal fra EUIPO og OECD viser, at 6 ud af 10 af toldmyndighedernes tilbageholdelser af kopivarer er småforsendelser sendt med post eller kurer.

Småforsendelser vil typisk være pakker sendt til den enkelte forbruger med varer, som er handlet på internettet.

Småforsendelserne med kopivarer indeholder især små forbrugsvarer, som fx tøj og sko, kosmetik, elektronik, legetøj, solbriller, ure, håndtasker og smykker.

Hvor det engang mest var luksusprodukter, der blev kopieret, ses der i dag kopier af stort set alle typer af varer - også dagligdags produkter.

EUIPO og OECD har også estimeret, at handlen med ulovlige kopivarer udgør 2,5 procent af verdenshandlen svarende til omkring 3.000 milliarder kroner. Desuden estimerer de, at op til 5 procent af importen til EU er kopivarer.

Gode råd både til forbrugere og virksomheder 

Hjemmesiden afløser den udtjente side stoppiratkopiering.dk.

Myndighedsnetværket bag hjemmesiden består af: Patent- og Varemærkestyrelsen, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, Toldstyrelsen, Kulturministeriet, Rigspolitiet, Lægemiddelstyrelsen, Fødevarestyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen/ Forbruger Europa, Erhvervsstyrelsen, Eksportrådet og Landbrugsstyrelsen.

Patent- og Varemærkestyrelsen har, som sekretariat for myndighedsnetværket, stået i spidsen for udviklingen af den nye hjemmeside www.jegvælgerægte.dk.

Hjemmesiden er finasieret af EUIPO.

Du kan læse mere om EUIPO og OECD's for nyligt offentliggjorte undersøgelser her:

https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/web/observatory/trade-in-fakes-in-small-parcels

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14