23948sdkhjf

Danskerne skruer igen op for antallet af jobskifter

Siden 2010 er flere og flere danskere startet i et nyt job. 2018 sætter igen rekord for danskernes lyst til jobskifte, viser nye tal.

De seneste otte år er flere og flere danskere startet i et nyt job. Det viser tal for jobomsætningen i Danmark. I 2010 startede arbejdstagere i Danmark 668.228 gange i en ny stilling.

I 2017 skete det 819.731 gange ifølge jobindsats.dk. Det skriver Magisterbladet.

2018 ser vi ud til igen at slå rekord for jobomsætningen i Danmark. Per august er arbejdstagerne 576.291 gange startet i en ny stilling. Det er cirka 18.000 flere stillinger end på samme tidspunkt i 2017 og 118.000 flere stillinger end i august 2010.

Danmark er et af de lande i verden, hvor der er de bedste forudsætninger for jobskifte, siger Thomas Bredgaard, professor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

Han peger på det fleksible danske arbejdsmarked, hvor det på den ene side er nemt for arbejdsgivere at hyre og fyre, og det sociale sikkerhedsnet med dagpenge på den anden som den største forklaring på det.

- Det er ikke en social eller økonomisk katastrofe at miste sit job. Det understøtter mobiliteten på arbejdsmarkedet. I et internationalt perspektiv er der noget særegent ved Danmarks system. Andre steder har man enten et meget fleksibelt arbejdsmarked eller et arbejdsmarked med meget stor sikkerhed, siger Thomas Bredgaard til Magisterbladet.

Thomas Bredgaard forklarer, at økonomien i Danmark lige nu er på vej op – vi har højkonjunktur. Det betyder, at arbejdsgiverne i højere grad kæmper om at få folk til at skifte job, og at flere generelt kommer i beskæftigelse. Det skubber jobomsætningen i vejret.

Samtidig bliver et jobskifte opfattet positivt i Danmark, siger han.

- Der er i Danmark en psykologisk kontrakt, hvor der er en forventning om, at vi gerne skal skifte job ofte for at vedligeholde vores kompetencer. Vi skal passe på ikke at sidde fast for længe i det samme job, så der gror mos på os, siger han.

- I Japan er det eksempelvis helt modsat. Der er det værst tænkelige at skifte arbejde, og du har livstidsansættelser, hvor du arbejder dig op i et firma, siger Thomas Bredgaard.

Danskerne er ud over islændingene det folkefærd i Europa, der oftest skifter job inden for brancherne videnskab og teknologi, viser tal fra Eurostat ifølge Magisterbladet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125