23948sdkhjf

DR-program advarer om livsfarlige mobilopladere

Trods CE-mærke lever mange uoriginale opladere solgt i danske butikker ikke op til sikkerhedskrav.

DR-programmet Kontant så tirsdag aften nærmere på de uoriginale mobilopladere, som tusindvis af danskere dagligt lader deres telefoner op med, og resultatet var nedslående. Det viser, at CE-mærkningen ofte er utroværdig, og da myndighedskontrollen består af stikprøver, slipper mange dårlige produkter igennem.

De seneste tre år har Sikkerhedsstyrelsen årligt ved stikprøver testet 25 opladere. Hver gang har det vist sig, at over 40 procent af opladerne var farlige og måtte trækkes tilbage.

- Producenterne og importørerne har et stort problem i forhold til at efterleve reglerne. Der er så høje fejlrater, at forbrugerne ikke kan vide sig sikre, siger vicedirektør i Sikkerhedsstyrelsen Jan Møller Mikkelsen til DR.

9 af 11 dumper

Forbrugerprogrammet Kontant indkøbte 11 uoriginale opladere i tilfældige danske butikker og webshops, og skønt samtlige var CE-mærket, viste programmets undersøgelser, at de ni ikke levede op til sikkerheds- og mærkningskravene. Fem af opladerne var direkte farlige, da de risikerer at give stød eller bryde i brand.

Kontant har allieret sig med Kim Boll, der er ingeniør og ejer af Bolls Rådgivnings- og Testcenter, der har specialiseret sig i at undersøge, om elektriske produkter lever op til CE-mærkningen.

I programmet testes der blandt andet en oplader fra detailkæden Normal, som Kim Boll kalder ”under lavmålet og decideret farlig”. I programmet kan man se, hvordan komponenterne inde i opladeren sidder alt for tæt med stor risiko for at give stød, og heller ikke i forhold til brandhæmning lever produktet op til sikkerhedskravene. Kim Boll advarer også mod en oplader fra Kvickly og en købt på mackabler.dk.

Hos alle tre forhandlere har man fjernet de farlige produkter fra hylderne efter kontakt med Kontant. Du kan finde hele udsendelsen fra DR her

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.207