23948sdkhjf

Bilforhandler får forhøjet bøde i sag om kontante betalinger

Kontante betalinger på 50.000 kroner og derover er forbudt. Østjysk forhandler overtrådte hvidvask-loven 28 gange.

En østjysk bilforhandler straffes onsdag af Højesteret med en bøde på 280.000 kroner. Dermed har landets øverste domstol lagt 90.000 kroner oveni den bøde, som Vestre Landsret tidligere havde fastsat.

Sagen drejer sig om en bestemmelse i loven, der skal hindre hvidvask. Den siger, at en erhvervsdrivende ikke må modtage kontantbetalinger på 50.000 kroner og derover.

Firmaet beskæftiger sig med køb og salg af brugte biler i stor stil. Typisk købes bilerne på auktioner på nettet. I 2017 solgte firmaet i alt 2200 biler.

Bagmandspolitiet greb imidlertid ind, fordi man mente, at forbuddet om kontantbetalinger blev overtrådt i en stribe tilfælde.

I den oprindelige sag ved Retten i Aarhus blev firmaet idømt en bøde på 3,5 millioner kroner. Men vurderingen af handlerne var helt anderledes, da Vestre Landsret senere tog fat.

Her blev bøden sat ned til 190.000 kroner, hvilket altså som nævnt onsdag er justeret noget af Højesteret. Konklusionen er, at forbuddet er blevet overtrådt i 28 tilfælde.

De fem dommere noterer, at de ikke kan ændre på den bevisbedømmelse, som landsretten tidligere kom frem til. 

Til gengæld kommer Højesteret med en generel fortolkning af loven. 

Den indebærer, at en erhvervsdrivende befinder sig på den forkerte side af kridtstregerne, hvis han eller hun samlet får mere end 50.000 kroner i kontanter i flere mindre portioner, når pengene "dækker flere forskellige varer eller tjenesteydelser, som er købt ved samme aftale".

Desuden siger Højesteret, at lovens forbud også er overtrådt, når der betales mere end 50.000 kroner i kontanter på én gang. Det gælder, selv om det dækker forskellige ting - og selv om handlerne ikke er indbyrdes forbundne. 

Det er uden betydning, om der er særskilt fakturering af de enkelte beløb.

/ritzau/

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.274