23948sdkhjf

Råd: Hæv aldersgrænse for alkohol

Drukkulturen skal ændres via kontrol, prisstigninger og højere aldersgrænse for salg af alkohol, foreslår Vidensråd for Forebyggelse.

Flere års positive udvikling i unge danskeres alkoholforbrug er stoppet. Der er faktisk tale om en mindre stigning i forbruget.

I en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse konkluderer forfatterne, at der må gøres noget mod drukkulturen blandt børn og unge. Det skriver Politiken onsdag.

- Det er gået rigtig godt i folkeskolerne de seneste 20 år. Men der sker et stort spring i alkoholvaner fra den ene dag til den anden i overgangen fra folkeskole til ungdomsuddannelse, og det er bekymrende, siger Janne Tolstrup, professor på Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet og arbejdsgruppeformand for rapporten.

Mere end 8 af 10 drenge og piger har drukket alkohol som 15-årig. Det er en »signifikant stigning« fra 2014. Det fremgår af rapporten ’Unges alkoholkultur – Et bidrag til debatten’, der udkommer onsdag.

Heri samler en gruppe forskere og professorer danske og internationale undersøgelser og målingers konklusioner og anbefalinger i forhold til en sundere alkoholkultur.

Et fokusområde er den såkaldte binge drinking, hvor der bliver drukket rigtig meget alkohol på én gang. Danske unge er europamestre i at drikke sig fra sans og samling, og det skal der ifølge Janne Tolstrup gøres noget ved.

Derfor er rådets vigtigste forslag en aldersgrænse på 18 år for salg af alkohol – uanset alkoholprocent. I dag kan 16-årige købe alkohol med under 16,5 procent alkoholprocent.

En undersøgelse fra 2017 publiceret af Kræftens Bekæmpelse viste, at 39 procent af 15-18-årige inden for det pågældende år havde købt alkohol, de ikke var gamle nok til at købe.

- Aldersgrænsen bliver slet ikke håndhævet, men den vil være helt oplagt at se på, hvis vi skal forebygge problemet, siger Janne Tolstrup til Politiken.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.532