23948sdkhjf

Næsten hver anden elev i 9. klasse i København har prøvet e-cigaretter

45 procent af eleverne i de københavnske 9. klasser har prøvet at ryge e-cigaretter. Det er flere, end dem der har prøvet at ryge cigaretter. Det viser en ny undersøgelse fra kommunen og det får nu to borgmestre til at reagere.

Københavns Kommune har fra 1. januar 2019 indført Røgfri Skoletid.

Forud for indførelsen gennemførte kommunen en før-måling af rygevanerne blandt alle udskolingselever i de københavnske folkeskoler.

Undersøgelsen viser blandt andet, at 45 pct. af eleverne i 9. klasse har prøvet e-cigaretter, mens 42 pct. har prøvet almindelige cigaretter, fortæller Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i en pressemeddelelse. 

E-cigaretter kan fås med smag af frugt og slik, og det, at næsten halvdelen af eleverne i 9. klasse i København har prøvet e-cigaretter, får nu to borgmestre til reagere.

- Kombinationen af nikotin og frugtsmag er attraktiv for børn og unge, og gør dem afhængige af noget som smager ufarligt, men bestemt ikke er det. Vi ved fra undersøgelser, at hvis et barn eller ung først er startet på e-cigaretter, så er der større risiko at de går over til cigaretter bagefter. Derfor synes jeg, at det er skræmmende, når så mange folkeskoleelever prøver at ryge e-cigaretter i København, og det er jeg nødt til at reagere på, siger sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF).

Nikotin er ikke kun afhængighedsskabende, men kan være et skadeligt stof for udviklingen i børn og unges hjerner. Jo tidligere du bliver afhængig af nikotin, desto sværere er det at stoppe igen senere i livet.

Røgfri Skoletid skal vende udviklingen
Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) er også foruroliget, og understreger, at det er endnu en årsag til, at kommunen netop har prioriteret at sætte ind over for elevers rygning i skoletiden.

- Tallene bekræfter i dén grad vigtigheden af, at vi har truffet beslutningen om at indføre Røgfri Skoletid for eleverne og tilbyde skolerne hjælp til at forebygge, at de unge begynder at ryge, siger Jesper Christensen.

Ud over forbuddet mod rygning i skoletiden tilbyder Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen i samarbejde en række forebyggende tiltag, som skolerne kan gøre brug af på frivillig basis.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11