23948sdkhjf

Produktion af insekter kan blive guldæg

Først satser de på at bruge fluelarver til at lave foder til fisk og grise.

Men på sigt er de klar til at levere larver - eller et proteinholdigt produkt fremstillet af dem - til produktion af forskellige fødevarer.

Virksomheden Enorm Biofactory nær Horsens satser stort på insekter og har investeret 30 millioner kroner i etableringen af Danmarks første insektfarm med industrialiseret produktion. Det skriver Børsen.

I forvejen opdrætter og forarbejder Enorm Biofactory larver. Men produktionen skal altså skrues op.

Et procesanlæg er under opstilling. Samtidig ventes alle test af konceptet at være på plads næste år.

Derefter skal der investeres 250 millioner kroner i et såkaldt fuldskalaanlæg, der kan lave 100 ton larver hver dag.

- Vi regner med i 2023 at have en årlig omsætning på omkring 150 millioner kroner med en driftsindtjening på 50 millioner kroner, og det vil da være en ganske god forretning, siger medejer Carsten Lind Pedersen til Børsen.

En af løsningerne
I takt med, at verdens befolkning vokser, stiger behovet for en større fødevareproduktion - herunder især protein, som i mange tilfælde i dag er omkostningstungt at producere.

Det kan produktion af insekter være en af løsningerne på. Det mener Jørgen Eilenberg, der er professor på Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet.

Han er tilknyttet et projekt støttet af Innovationsfonden, hvor målet er at skabe rammerne for industriel insektproduktion i Danmark.

- Vi har længe talt om at der er et stort potentiale i at bruge insekter til foder- og fødevareindustrien. Der, hvor jeg ser, at vi er på vej hen, er at bruge insekter som ingredienser i form af proteiner eller vitaminer, siger han til Ritzau og tilføjer:

- Det er ikke et spørgsmål om at erstatte bacon med larver på sin pizza, som det ofte bliver fremstillet i pressen.

Ifølge Jørgen Eilenberg er der en lang række fordele ved industriel produktion af insekter - blandt andet at det kræver mindre plads og energi end konventionel husdyrproduktion.

Eksempelvis udleder produktion af insekter 100 gange mindre CO2 end produktion af kvæg.

Der er dog stadig flere udfordringer på vejen, understreger han.

- Da insekter fremover skal ses som husdyr, rummer de også de samme problemer som andre husdyr. De bliver syge af virusser og svampesygdomme, og det er noget, vi skal håndtere.

Seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet er enig i, at der er et stort potentiale for insektproduktion i Danmark.

Men hvis potentialet skal indfris, skal der tænkes stort, forklarer han til Ritzau.

- Det kræver i hvert fald væsentlig mere forskning, udvikling og forsøg. Vi har i dag en række småskalaprojekter, men vi skal op og lave nogle større virksomheder - gøre det i større skala - for at det er rentabelt.

- At den nuværende produktion opskaleres, og produktionen samtidig gøres mindre arbejdskraftkrævende, er væsentlige forudsætninger for, at insektproduktionen bliver en succes herhjemme, siger Henning Otte Hansen.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078