23948sdkhjf

Kakaodrikke skaber røre på Christiansborg

Danskerne er rigtigt glade for kakaomælk, men nu skaber den folkekære brune drik røre på Christiansborg, skriver Finans.dk.

Det er nærmere bestemt de seneste års udvikling af plantedrikke, der sammen med en gammel lov giver politikerne grå hår i hovedet. I 1972 valgte man nemlig at fritage kakomælk fra chokoladeafgiftsloven fra 1922, så danskerne kunne nyde deres komælk med kakaopulver uden at tømme portemonnæen.

I dagens Danmark kan forbrugerne, udover de gammelkendte mælkebaserede kakaodrikke, også vælge den plantebaserede slags, som for eksempel soyadrik kakao. Men fordi disse drikke netop ikke har noget med mælk at gøre, er de ikke en del af undtagelsen, og det er det faktum, der nu er ved at udvikle sig til en regulær kakaodrik-sag på Christiansborg.

For eksempel synes SF-skatteordfører Carl Valentin at det er "helt urimeligt", at kakaomælken er fritaget, mens plantedrikkene får pålagt den høje afgift, som han udtrykker det i en henvendelse til skatteminister Morten Bødskov.

Skatteministeren medgiver, at loven ikke ligefrem er logisk, men han ser ingen smutveje til at få plantedrikkene sneget ind i marginen sådan uden videre.

- Da plantebaseret kakaodrikke ikke indeholder nogen bestanddele af mælk, idet der antageligvis vil være tale om et rent vegetabilsk produkt, kan den nuværende bestemmelse ikke udvides til at omfatte disse produkter uden en lovændring, fastslår Morten Bødskov ifølge Finans.

Undtagelsen til chokoladeafgiftsloven er vedtaget inden Danmark blev en del af EU, og derfor kan en ændring af reglerne åbne Danmark op for en sag om ulovlig statsstøtte, vurderer skatteministeren.

Staten venter i 2019 at få 2,4 mia. kr. i kassen fra chokoladeafgiftsloven.

Kilde: Finans.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079