23948sdkhjf

Gourmetpris gik til smør, kaffeis, gedeost og måneost

Ud over den internationale mejeridyst blev der afgjort yderligere to konkurrencer på førstedagen af International Food Contest i Herning tirsdag: Mejeribrugets Gourmetpris og Food, hvor sidstnævnte handler om øvrige fødevarer.

I dysten om Mejeribrugets Gourmetpris var der i år tilmeldt 62 produkter, hvilket er betydeligt flere end normalt. Blandt vinderne var et af par landets helt små mejerier, som ikke tidligere har deltaget i konkurrencen, Tebstrup Gedeost og Den Gamle Foderstof , som drives af ejerne af Gedved Mejeri.

Vindere af Mejeribrugets Gourmetpris 2019:

- Smør og blandingsprodukter: Gammeldags Kærnesmør med sydesalt fra Lindved Mejeri

- Konsummælksprodukter og iscreme: Kaffeis med knas fra Den Gamle Foderstof

- Bløde oste: Tilia Mundo Øko gedeost fra Tebstrup Gedeosteri

- Hårde oste: Fuldmåne Ost fra Thise Mejeri



Vindere af Food-konkurrencen:

- Vin & Alkohol: Akvavit, "Nordisk Aquavit Monastery" 41,5% vol. fra Nordisk Brænderi

- Plantebaserede produkter: Plantebaseret is, "Naturli' Liquorice Sweet Bites" fra Naturli' Foods

- Øl: Lys Lager, "Magic Dragon Hemp Lager'"5,0% vol. fra Svaneke Bryghus

- Kød & Seafood: Rejer, "Danske Skagen Rejer" fra Launis

- Convenience & Kolonial: Tikka Masala, "Meyers Indisk Tikka Masala" fra Meyers Food

- Brød, Kager & Søde sager: Croissant, "Meyers smørbagte croissant" fra Meyers Food

- Honning: Fast honning fra producent Kaia Albin Pedersen

Ikke alene satte årets udgave af Gourmetprisen rekord i antallet af deltagende produkter – også kvalitetsniveauet var rekordhøjt. Det var der enighed om blandt konkurrencens fire dommere, da de havde smagt sig igennem 62 både klassiske og innovative mælkeprodukter "i absolut verdensklasse", som arrangørerne konstaterer.

Sidste år vandt Thise prisen i begge ostekategorier, men i år måtte Thise tage til takke med en enkelt pris efter en dramatisk finale-gensmagning af to Thise-oste og Them Andelsmejeris fast modnede ”Kal 36% 60u”. Til sidst valgte dommerne altså at sende Thises måneost til tops.

I kategorien for bløde oste stod slutspurten mellem Arla Unikas Den Hvide Dame fra Troldhede Mejeri, Naturmælks Lille Tanghus fra Osteriet Hinge og gedeosten Tilia Mundo fra Tebstrup Gedeosteri, hvoraf sidstnævnte altså tog førstepladsen.

- Jeg kan ikke huske, at vi noget tidligere år har haft så mange produkter med i konkurrencen med klokkeklar appeal til restauranter og markedets mest kræsne private forbrugere. Det er vi meget tilfredse med, siger Gourmetprisens koordinator, Pia Damgaard Beck fra Mejeriforeningen.

En af konkurrencens fire dommere, Camilla Bojsen-Møller, deltog i panelet for tredje gang. Hun er helt enig med Pia Damgaard Beck:

- Det er utroligt spændende at være med til at bedømme produkterne, der konkurrerer om Gourmetprisen, fordi det giver en god fornemmelse af, hvor mejerierne er på vej hen. Nogle er så modige, at de indsender produkter, der endnu ikke er kommet på markedet. I retur får de dommernes ærlige og kærlige mening.

- Blandt andet var det interessant at se det meget stærke felt inden for faste og hårde oste. Der var de ’"tørre", lagrede med proteinknas og umami, men også flere kitmodnede oste, som der er bygget videre på ud fra den danske tradition. Det var tydeligt at mærke de dygtige mejeristers legende tilgang til nogle af produkterne, der er endt som velsmagende resultater af eksperimenterne. Andre oste er klassiske eksempler på godt håndværk, hvor alle elementerne bare spiller sammen, så englene synger, siger Camilla Bojsen-Møller.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079