23948sdkhjf

Legetøj med giftige stoffer strømmer fra Kina til Europa

Kina tegner sig for 88 procent af de legetøjsmodeller, der i år er blevet stoppet i EU med giftigt indhold.

Sundhedsskadelig kemi i legetøj fra især Kina strømmer fortsat til Europa, viser en opgørelse fra Det Europæiske Miljøkontor (EEB).

Det sker trods et øget fokus på området, hvor der ikke findes effektiv EU-lovgivning.

Blandt de giftige produkter er dukker, slimdyr og doktorlegetøj.

Toldere i EU's medlemslande har alene i år stoppet 248 legetøjsmodeller. Det faktiske antal legetøj vurderes af EEB potentielt at kunne være i millionklassen.

- Disse tal er nedslående. Det er en oversvømmelse. Når myndighederne har ressourcerne, gør de det godt. Men vi tænker på, hvor meget der slipper ind i Europa uopdaget, siger Tatiana Santos, som har ansvar for området i EEB.

Blandt årsagerne til afvisningen af legetøj er et for højt indhold af ftalater, som er blødgørere i plastiklegetøjet.

Ftalater kan være sundhedsskadelige for mennesker.

En større undersøgelse i over halvdelen af EU's medlemslande viser, at børn i næsten alle de undersøgte lande havde et sundhedsskadeligt niveau af ftalater i kroppen.

Generelt er børnene mere ramt end deres mødre. I gennemsnit har de dobbelt så højt niveau af sundhedsskadelige blødgørere i kroppen. I nogle tilfælde mange gange højere.

Ftalaterne kan medføre adfærdsvanskeligheder, forsinket pubertet og problemer med forplantningsevnen.

Det er særligt legetøj fra Kina, der udgør et problem. 88 procent af de legetøjsmodeller, der blev stoppet ved EU-grænsen, stammer fra Kina.

Det værste eksempel, der er registreret i år, var en halloweenmaske, der blev fundet i Tyskland. 43 procent af dens samlede vægt var ftalater.

Nogle stykker legetøj bliver også sorteret fra af nationale myndigheder, hvis de kan udgøre anden risiko. Det kan være risiko for kvælning.

En polsk undersøgelse fra 2018 med data fra Polen, Ungarn, Tjekkiet og Slovakiet, viser, at rundt regnet en tredjedel af alt plastiklegetøj - helt præcist 772.598 stykker - var blevet afvist.

92 procent af de produkter, der blev stoppet, bar mærket "CE". Det bruges som garanti for, at varen overholder EU's sikkerhedskrav. Da dette ikke var tilfældet, blev disse produkter indberettet.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11