23948sdkhjf

Købmænd vil have alderstjek på dankort

Alderstjek via betalingskort skal bremse salg af tobak og alkohol til unge. Banker frygter mere snyd, hvis flere unge låner kort og koder for at omgå reglerne.

Automatisk alderskontrol via betalingskortet skal være med til at forhindre, at teenagere kan købe for eksempel alkohol, tobak, spil og medicin, selv om de er under aldersgrænserne.

Det foreslår De Samvirkende Købmænd (DSK), efter at næsten alle Folketingets partieruge ugen inden jul blev enige om en national handleplan for en røgfri ungdom.

- Ved at lægge alderskontrollen over på kundens betalingskort minimerer vi kassemedarbejderens vurdering, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Han er vicedirektør i DSK, der er brancheorganisation for 1400 supermarkeder, discount- og nærbutikker.

- Kassemedarbejderen skal stadig bruge sin sunde fornuft. Men i de grænsetilfælde, hvor der kommer en 14-15-16-årig ind og typisk forsøger at købe cigaretter, vil kunden blive bremset, siger han.

Reglerne for, hvornår hvem kan købe hvad, er blevet mere komplicerede med aldersgrænser på både 15, 16 og 18 år for køb af forskellige varer.

Claus Bøgelund Nielsen understreger, at det stadig 100 procent skal være butikkens ansvar at sikre, at der ikke sker salg til mindreårige.

- Det er derfor, vi gerne vil have denne her løsning. Og derfor vi gerne selv vil betale for den. Vi forventer ikke, at nogen kommer og forærer os den, siger han.

Nets, der blandt andet står bag Dankortet, er med på idéen og vil gerne levere den tekniske løsning.

Men for at det skal blive virkelighed, skal bankerne med på vognen, da Nets ikke har data om folks alder.

Bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, er dog ikke begejstret.

- De unge vil fortsat have mulighed for at betale med kontanter, siger Michael Busk-Jepsen, der er digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

- Og de kan låne betalingskort af andre unge over 18 år, hvilket kan øge den generelle risiko for misbrug med betalingskort, når kort og koder udlånes, siger han i en skriftlig kommentar.

- Løsningen må fortsat være, at de unge skal fremvise legitimation, og at personalet i detailhandlen skal sikre sig, at det er korrekt. Og hvis de er i tvivl - at afvise købet, siger Michael Busk-Jepsen.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111