23948sdkhjf

Skyhøj kakaoskat: Producenter ånder lettet op

Danske fødevarevirksomheder, der producerer plantebaserede kakaodrikke, er ved at ånde lette op: Det ser ud til, at de snart kan undgå en chokoladeafgift, der er cirka 76 gange højere end den afgift, der er på kakao- og chokolademælk.

Det skriver Børsen med henvisning til et lovforslag, som skatteminister Morten Bødskov (S) sender i høring i Folketinget i dag.

De plantebaserede kakaodrikke er kommet i klemme, fordi mælkens særstatus er skrevet ind i chokoladeafgiftsloven fra 1972, mens der ikke står noget om hverken plantebaserede fødevarer eller drikke. De plantebaserede kakaodrikke er derfor ikke fritaget for chokoladeafgift, og producenterne skal betale 25,97 kr. pr. liter plantebaseret kakaodrik. For kakaomælk, der stort set er fritaget for afgiften, skal der betales 0,34 kr, i afgift pr. liter.

Hos plantedriksproducenten Dryk i Klippinge glæder direktør Christian Christensen sig:

- Vi har jo konkurrenter i andre lande med et sortiment, der ligner vores. Og så længe vi har været nødt til at holde produkterne fra hylderne herhjemme, så har vi jo heller ikke kunnet bruge dem på eksportmarkederne. Så derfor har det været ekstremt vigtigt for os, at det kom igennem, siger han til Børsen.

Også direktør Henrik Lund hos Naturli' Foods ser frem til at få den tårnhøje afgift væk. Han nævner i Børsen, at politikernes arbejde med at få den afskaffet er en blåstempling af, at plantebaserede produkter i 2020 ikke er "en eller anden niche-ting, som ligger ovre i hjørnet af butikken".
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078