23948sdkhjf

Nettet flyder med forfalsket medicin fra ulovlige netbutikker

Antibiotika, hovedpinepiller, diabetesmedicin og potensmidler. Nettet flyder med forfalsket medicin, og den internationale handel med forfalskede lægemidler udgør nu ca. 30 mia. kr.

Det viser en netop offentliggjort rapport fra OECD og EUIPO, der samtidig peger på, at udvalget af forfalskede lægemidler er bredt.

Forfalskede lægemidler finder vej til de danske forbrugere til trods for, at de lovlige forsyningskæder er særdeles sikre i Danmark. Det sker især, når forbrugerne handler hos ulovlige netbutikker, fortæller Patent og Varemærkestyrelsen i en pressemeddelelse.

Handlen med forfalsket medicin er særdeles lukrativ for kriminelle grupper og kan, ifølge rapporten, på visse områder være mere profitabel end handlen med hård narko.

Samtidig er risikoen for at blive retsforfulgt lille, fordi det ofte er vanskeligt at spore varerne tilbage gennem komplekse forsyningskæder.

Forfalsket medicin produceres især i Kina og Indien.

- Rapporten viser, at handlen med forfalskede lægemidler er særdeles omfattende. De kriminelle holder sig ikke tilbage fra at lukrere på andres ulykke. Hvis du køber medicin i ulovlige netbutikker, har du ingen chance for at vide, hvad du får. Du kan for eksempel ikke vide, om du får forfalsket medicin, og hvad den i så fald indeholder. Der er eksempler på forfalsket medicin, som indeholder kviksølv, rottegift, blyholdig vejmaling og cement, siger Barbara Suhr-Jessen, sektionschef i Patent- og Varemærkestyrelsen.

- Rapporten afspejler vores opfattelse af, at salget af forfalskede lægemidler på nettet skal tages meget alvorligt. De ulovlige netbutikker, som sælger forfalsket medicin - og selve de forfalskede lægemidler - kan umiddelbart se meget professionelle ud. Men i virkeligheden kan forfalskede lægemidler være sundhedsfarlige, ja ligefrem livstruende, at benytte. Det skyldes, at man ikke kan vide, hvad der er i, og hvordan det virker, oplyser Karen Juul Jensen, specialkonsulent i Lægemiddelstyrelsen.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125