23948sdkhjf

Lukning af restauranter og detailhandel har kostet under krise

Finansministeriet har fået udarbejdet en analyse af dansk økonomi under krisen, som tirsdag er blevet oversendt til Folketingets Finansudvalg.

- Samlet set peger de tilgængelige datakilder på, at produktionen (den samlede produktion, red.) er gået tilbage med mellem 10 og 20 pct., men med betydelig variation på tværs af brancher, idet især hoteller og restauranter er hårdt ramt, lyder det i rapporten.

Ifølge analysen har restaurationsbranchen oplevet en anslået tilbagegang i produktionen på 75 pct.

Det understreges i analysen, at tallene er forbundet med noget usikkerhed.

Overvejelser til fase to

De politiske partier er i gang med at forhandle om, hvordan den såkaldte fase 2 af genåbningen af Danmark skal foregå efter 10. maj.

Venstre har blandt andet været fortaler for, at restauranter og storcentre skal stå forrest til at åbne i næste fase af genåbningen.

Det skyldes, at disse erhverv bidrager mest til samfundsøkonomien og derfor lider store tab i øjeblikket, hvilket bliver nævnt i analysen fra Finansministeriet.

Hvis der igen bliver åbnet for restaurationsbranchen i fase 2 af genåbningen, vil det ikke nødvendigvis bringe produktionen tilbage til normalt niveau, "idet der samtidig ses en tilbageholdende adfærd hos forbrugerne, blandt andet baseret på fortsatte generelle hygiejne- og afstandsretningslinjer", lyder det i analysen.

Lukkede storcentre koster dyrt for samlet detailhandel

Også detailhandlen er ramt med lukningen af storcentre og hårde restriktioner for butikker, der fortsat har holdt åbent, siden statsminister Mette Frederiksen (S) 11. marts annoncerede nedlukningen.

- Lukningen af indkøbscentre med videre anslås at påvirke omtrent 25 pct. af den samlede detailhandels produktion i den periode, hvor tiltaget varer ved. Det svarer til, at omtrent 60.000 beskæftigede er påvirket af tiltaget, skriver Finansministeriet i rapporten.

Netop beskæftigelsen holder for under krisen. Ledigheden er steget med omkring 45.000 personer, mens der er ansøgt om lønkompensation for omkring 140.000 personer.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.078