23948sdkhjf

Forstå forskellen: Mærkning guider til dyrevelfærd

Mærkningsordning for dyrevelfærd er blevet udvidet, så forbrugerne nemmere kan gennemskue, om svin, kyllinger, kød- og malkekvæg har haft det godt.

Måske er du allerede bevidst gået efter det eller har lagt mærke til det grønne mærke "Bedre Dyrevelfærd", når du handler svinekød og kylling i supermarkedet.

I hvert fald kender mere end 60 procent af forbrugerne til mærket, viser en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har udarbejdet for Miljø- og Fødevareministeriet.

Siden begyndelsen af året er også mejeriprodukter samt kalve- og oksekød kommet med i den statslige mærkningsordning.

Den giver et, to eller tre grønne hjerter, alt efter hvor meget dyrevelfærd der er lagt oven i de eksisterende regler udstukket af EU samt de danske særregler på området.

- Selv om dyrevelfærdsniveauet er rigtig godt i den danske landbrugsproduktion, kan den selvfølgelig løftes yderligere. Det er blandt andet det, vi skubber på med mærkningsordningen, siger chefkonsulent og dyrlæge Else Enemark fra Fødevarestyrelsen.

Mærkningsordningen omfatter kødkvæg, grise, slagtekyllinger og malkekvæg fra stald til køledisk på produkter som yoghurt, mælk, bøffer og pålæg.

Kriterierne for, hvorvidt et produkt får tildelt dyrevelfærdsmærket, er forskellige for henholdsvis slagtekyllinger, kødkvæg, grise og malkekvæg.

For eksempel sikrer ét hjerte til kødkvæg, at kalvekødet stammer fra kalve, der har haft bedre staldforhold end konventionelle kalve. 

Med to hjerter er pladskravet endnu større, mælkefodringsperioden er længere, og der er krav om strøelse til dyrene.

Med tre hjerter er der krav om, at dyrene har gået ude i sommerperioden, og at kalvene har gået mindst 12 uger hos koen med mulighed for at patte. Desuden er pladskravet yderligere skærpet.

Ordningen blev lanceret i 2017 med Fødevareministeriet i front og er udviklet i samarbejde med interessenter fra hele fødevarekæden, heriblandt erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Og selv om investeringerne i mere dyrevelfærd typisk gør de mærkede produkter dyrere, er spændet ikke så stort sammenlignet med økologiske varer.

Men har du andre præferencer, skal du ikke have dårlig samvittighed, lyder det fra Landbrug & Fødevarer. Niveauet for dyrevelfærd er nemlig generelt højt i Danmark - også uden mærkningsordningen.

- Vi støtter selvfølgelig også den almindelige, gode staldproduktion, som tager udgangspunkt i et godt niveau i overensstemmelse med de gældende krav og regler fra EU og herhjemme, siger Mette Jasper Gammicchia, som er afdelingsleder i Handel, Marked & Ernæring.

/ritzau fokus/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079