23948sdkhjf

Hovedstaden sætter ny rekord i tomme butikker

Inden coronakrisen for alvor satte ind, oplevede København by med hovedstaden samt Frederiksberg, Tårnby og Dragør det højeste udbud af butikslokaler i hvert fald de seneste 17 år.

Læs også: Ny rekord i tomme butikslokaler

Det fremgår af en ny statistik fra Ejendomstorvet.dk, som er landets største portal for erhvervslokaler.

- Udbuddet af butiksarealer i København by er steget tre kvartaler i træk og ligger i andet kvartal på seks procent – den højeste andel vi har registreret siden 2003, da Ejendomstorvet.dk blev lanceret. Også Københavns omegn oplever stigende udbud. Udviklingen i København er især bemærkelsesværdig, fordi udbuddet på landsplan så ud til at have toppet omkring årsskiftet og faldt i andet kvartal. Hovedstaden har længe haft et noget lavere udbud af butikslokaler end resten af landet, men har nu nærmet sig landsgennemsnittet, siger analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk i en pressemeddelelse. 

På landsplan er knap 1.800 butikslokaler udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk lige nu. Heraf ligger 258 i København by og yderligere 79 i Københavns omegn.

Næppe overraskende er der flest lokaler – 226 – at vælge imellem i Københavns Kommune, derefter følger Frederiksberg med 29, Gentofte med 21 og Gladsaxe med 10.

Læs også: Danmark har historisk mange tomme butikslokaler

- Udviklingen hænger sammen med nye indkøbsmønstre, fx øget nethandel. Desuden har det centrale København gennem 8-10 år fået udviklet nye butiksarealer, der svarer til, at vi havde fået en ekstra Købmagergade. Den ombyggede postejendom på netop Købmagergade er blot ét eksempel; der er også gennemført ”huludfyldning” flere steder på de store indkøbsstrøg, ofte ved at inddrage gårdareal i butikslejemålet, siger Kristian Vinggaard, partner med ansvar for detail hos Cushman & Wakefield RED med speciale i blandt andet strøgbutikker.

- Det har skabt pres på lejeniveauet, og nogle steder vil vi se en tilpasning af lejen og formentlig en konvertering af butikslokaler til andre formål, forklarer han. 

Ved indgangen til juni var lejen per kvadratmeter i København by 21 procent lavere end for to år siden. I Københavns omegn er lejeniveauet for udbudte lokaler faldet 14 procent siden 2018. 

- Vi har på det seneste, og især under coronakrisen, oplevet en større forståelse hos udlejere for, at der nogle steder kan være behov for ændrede vilkår, når der indgås nye lejekontrakter. Det behøver ikke kun at handle om leje, men kan også være kortere opsigelse, eller at lejen bliver omsætningsbestemt, så en ny butik deler risikoen med udlejer. Med dén udvikling og med den store interesse, vi oplever for lokaler efter genåbningen, forventer vi på lidt længere sigt færre ledige butikslokaler i København, siger Kristian Vinggaard.

København by har knap 1,3 millioner butikskvadratmeter eller cirka 10 procent af det samlede butiksareal i landet. Københavns omegn har næsten 900.000 kvadratmeter butikker. 

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.125