23948sdkhjf

Corona med hjem fra ferie? Sådan gør du som arbejdsgiver

Selv om myndighederne har givet grønt lys til udrejse, lurer Corona stadig. Men hvad skal man som arbejdsgiver og medarbejder være opmærksom på?

Inden længe begynder medarbejderne at vende tilbage fra sommerferie, og selv om myndighederne har givet grønt lys til udrejse, lurer Corona stadig.

Og selv om myndighederne har opdateret rejsevejledningerne, så danskerne med god samvittighed kan rejse til de fleste lande i EU og Schengen-området i sommerferien, er der også stadig lande, som myndighederne fraråder rejser til. 

 Og hvordan forholder man sig så som arbejdsgiver, hvis en medarbejder trodser myndighedernes anbefalinger og alligevel rejser til et af de lande?     

- Når myndighederne vælger at fraråde rejser til nogle lande, er det jo fordi, coronavirussen stadig er derude. Derfor skal man både som medarbejder og arbejdsgiver være opmærksom på, hvad det betyder, hvis man trodser myndighedernes anbefalinger og rejser til et land, hvor der er stor risiko for at blive smittet med corona, fortæller Alexandra Maria Grydgaard, der er jurist hos Visma Dataløn A/S, i en pressemeddelelse.  

Karantæne efter rejse til ”forbudt” land 
Er man rejst til et af de lande, som myndighederne fraråder unødige rejser til, anbefaler de, at man går i 14 dages karantæne, når man kommer hjem for at undgå eventuel smitte.

Men medarbejderen skal ikke regne med løn under karantænen. 

- Hvis medarbejderen vælger at trodse myndighedernes anbefalinger og af den grund skal i karantæne og dermed også udsætter virksomheden for risici ved ikke at kunne vende tilbage på arbejdspladsen som aftalt, er arbejdsgiveren som udgangspunkt ikke forpligtet til at betale løn til den pågældende medarbejder, siger Alexandra Maria Grydgaard.

- Medmindre der laves en aftale om, at medarbejderen arbejder hjemmefra i de 14 dage, karantænen varer. Så skal medarbejderen naturligvis have sin løn som normalt, forklarer hun. 

 Vælger medarbejderen alligevel at tage til et af de ”forbudte” lande uden at oplyse arbejdsgiveren om det, og efterfølgende heller ikke holder 14 dages karantæne, kan det ifølge Visma DataLøn A/S være anledning til at afslutte ansættelsesforholdet, fordi medarbejderen med sin adfærd potentielt udsætter kolleger for smitte og forhindrer arbejdsgiveren i at holde arbejdsmiljøet sikkert.

Medarbejderen bestemmer selv
Selvom myndighederne fraråder rejserne, er det ikke decideret ulovligt at rejse til de pågældende lande, og derfor er det op til medarbejderen selv at vurdere, om vedkommende vil tage risikoen og rejse alligevel. 

- Som arbejdsgiver kan man ikke bestemme, hvad medarbejderen gør i sin ferie, og man kan derfor ikke forbyde, at medarbejderen rejser. Men man kan oplyse om, hvilke konsekvenser det kan og vil få, påpeger Alexandra Maria Grydgaard. 

Mere end minder med hjem 
Hvis medarbejderen får corona på sin ferie i et af de ”forbudte” lande, kan der være tale om selvforskyldt sygdom.

Det skyldes, at medarbejderen har valgt at rejse til et land, som myndighederne fraråder, og hvor forsikringen muligvis ikke dækker. 

- Det er lovligt forfald, at medarbejderen er syg, men som arbejdsgiver er man ikke forpligtet til at betale sygeløn til medarbejderen, når det drejer sig om selvforskyldt sygdom, siger Alexandra Maria Grydgaard.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.159