23948sdkhjf

Coronakrisen trækker privatforbrug mod mere bæredygtighed

Trods stigende arbejdsløshed slog det bæredygtige forbrug rekord i andet kvartal.

Det skriver Økonomisk Ugebrev

Beskæftigelsen i Danmark er faldet, og coronanedlukningen har betydet arbejdsløshed for mange. Det er derfor også lidt overraskende, at de danske forbrugere ikke er blevet mindre grønne og bæredygtige i perioden.

Tværtimod fortsætter både andelen af elbilsalget, køb af økologiske fødevarer samt genbrugshandlen rekordtempoet fra førte kvartal. 

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar har siden september 2018 fulgt det bæredygtige forbrug. Indikatoren er sammensat af tre elementer – andelen af elbilsalget, andelen af salget af økologiske fødevare samt antallet af genbrugsannoncer med forbrugsvarer på Den Blå Avis. 

Indikatoren har med en enkel undtagelse siden 2018 kun vist pil op.

- Elbiler vokser, og det giver mening, da den grønne dagsorden kører i baggrunden, og politikerne truer allerede med at biler, der ikke kører mindst 20 km på literen skal udfases inden for få år. Jeg er sikker på, at mange sidder på spring til at købe elbil, når priserne falder lidt mere, siger Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen. 

Coops salg af økologiske fødevarer har under coronakrisen også fået yderligere medvind.

Godt nok fladede økologisalget ud i første kvartal, men i andet kvartal ses den højeste stigning nogensinde i Økonomisk Ugebrevs Klimabarometers levetid. Andelen steg med 0,4 procentpoint - fra 13,9 til 14,3 procent. 

Ifølge Thomas Roland, afdelingschef for ansvarlighed i Coop, er der to underliggende forklaringer:

- Dels gik vi fra nytår over til kun at sælge økologiske bananer. Det gav i sig selv et markant løft i andelen fra omkring januar-februar. Og dels skyldes det coronasituationen, hvor flere mennesker f.eks. har lavet flere måltider hjemme og også næsten fordoblet brødbagningen i eget hjem- da blandt andet mel og bageprodukter har en meget høj økoandel, forklarer Thomas Roland. 

Også genbrugsannoncerne på Den Blå Avis viser en meget stor stigning i andet kvartal i forhold til samme kvartal sidste år.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188