23948sdkhjf

Politianmeldt webshop tjener millioner: Min retsfølelse er forsvundet

De er en central del af et aarhusiansk netværk af webshopejere, som åbner og lukker netbutikker på stribe – og efterlader et spor af vrede kunder og politianmeldelser bag sig.

Nu kan duoen Halfdan Harring og Mark Haugaard notere endnu et stort millionoverskud i deres virksomhed Posture Clothing ApS. Det sker, samtidig med at virksomheden er blevet politianmeldt af Forbrugerombudsmanden.

Posture Clothing ApS sælger holdningskorrigerende tøj gennem webshoppen Myposture. Det indbragte i seneste regnskabsår et overskud på 5,8 mio. kr., hvoraf ejerne trak det hele ud som udbytte.

Men hvad der udadtil ligner en stor succeshistorie, gemmer også på beskyldninger om vildledning af kunder og plagiering.

Konkurrent: Det er til grin

I Danmark er Myposture tidligere blevet dømt for at have misbrugt konkurrenten Anodynes varemærke. Siden er Myposture igen blevet stævnet af ægteparret bag Anodyne. Det var i september 2018, men det første retsmøde har endnu ikke fundet sted.

Det sker først i løbet af 2021.

- Det er så meget til grin, så vi gider ikke mere. Vi har fundet overtrædelser nok til at køre retssager de næste 10 år, men når denne sag er afgjort, gør vi nok ikke mere, siger Kenneth Gaardmand Avnsted.

Han ejer Anodyne sammen med sin hustru Mia Gaardmand Avnsted og de to danske erhvervsmænd Esben Mols Kabell og Anders Grønborg.

Da Anodyne fik medhold i sin seneste sag mod Myposture, sikrede det 50.000 kr. i erstatning. Sagen havde kostet 400.000 kr. at føre. Derfor magter Kenneth Gaardmand Avnsted ikke flere retssager.

- Hvis der var en reel konsekvens ved at overtræde loven, havde vi nok fortsat. Men min retsfølelse er forsvundet, siger han.

Forvirrede kunder og tabt indtjening

Anodynes holdningskorrigerende tøj er både godkendt af amerikanske FDA og registreret som medicinsk udstyr i Europa. Det er Mypostures tøj ikke. Ej heller er der nogen dokumenteret effekt.

Anodyne har fået kopieret både billeder, tekster, størrelsesguides og videoer. Og hver gang selskabet er gået ind på et nyt marked, er Myposture angiveligt fulgt med kort tid efter.

Mange kunder forveksler produkterne fra Anodyne og Myposture. Også selvom Myposture ikke længere markedsfører sig på Facebook og Google.

- I den periode, Myposture for alvor var aktiv, kostede det os et tocifret millionbeløb i tabt indtjening. Det var ved at tage livet af vores forretning, fortæller Kenneth Gaardmand Avnsted.

For at redde forretningen måtte han og hustruen ad flere omgange lave kapitalforhøjelser. Det betyder, at parret har mistet en stor portion af deres aktieandel og ikke længere er majoritetsejere i Anodyne.

På to år har Anodyne haft et samlet underskud på 15 mio. kr.

- I år laver vi et pænt millionoverskud – det bedste resultat nogensinde. Der er kommet mange nye konkurrenter til, men ingen af dem snylter på vores forretning. Det kan man se i tallene, siger Kenneth Gaardmand Avnsted.

Høje lønninger til ejerne

Børsen har tidligere beskrevet, hvordan de to ejere af Myposture fabrikerer falsk omtale af deres produkter. På platforme som Wish og Aliexpress kan man desuden finde produkter, der umiskendeligt ligner Mypostures påståede holdningskorrigerende tøj.

Halfdan Harring har over for Børsen tidligere afvist Anodynes påstande om vildledning og plagiat.

Efter politianmeldelsen fra Forbrugerombudsmanden blev Myposture pludselig sat til salg for 16 mio. kr.

- Virksomheden har nu eksisteret i 2,5 år og har haft positiv drift fra dag 1, ligesom det er lykkedes ejerne at udbetale høje lønninger til sig selv i hele ejerperioden, lød det i salgsopstillingen på virksomhedsbørsen Saxis.

RetailNews forsøger at få en kommentar fra Halfdan Harring til de nyeste regnskabstal og om, hvorvidt Myposture fortsat er til salg.

Et spor af omstridte netbutikker

Den unge iværksætter er sammen med Mark Haugaard nogle af hovedpersonerne i den såkaldte ”webshop-karrusel”, som Børsen sidste år afdækkede.

Her blev det dokumenteret, hvordan en lille håndfuld iværksættere via hjemmesider sælger produkter med falske førpriser, opdigtede anmeldelser og videomateriale stjålet fra forskellige producenter.

Når jorden bliver for varm under en hjemmeside, lukkes den ned og erstattes af en ny.

Flere jurister har vurderet, at der kan være tale om bedrageri efter straffeloven. Østjyllands Politi er i gang med at efterforske en samlet sagspakke på 50 politianmeldelser på tværs af netværket.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094