23948sdkhjf

Dyrere cigaretter er med til at hive inflationen lidt op

Efter at cigaretafgiften blev hævet tidligere i år, er det blevet dyrere at købe en pakke cigaretter.

Læs også: Lokal købmand fjerner "billige" cigaretter: Det er umoralsk

De højere cigaretpriser har i september bidraget til en inflation, der både ligger højere end måneden før og end samme måned sidste år.

Konkret er inflationen endt på 0,6 procent i september. Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik. Det er lidt højere end i august, hvor den årlige stigning lød på 0,5 procent.

Inflationen er et udtryk for udviklingen i priserne over tid. Når inflationen stiger, får forbrugerne mindre for de samme penge. Men man vil gerne have en lille, stabil inflation i økonomien, fordi det holder gang i forbruget.

Selv om inflationen er steget en smule fra august til september, så er inflationen i Danmark fortsat lav, vurderer flere økonomer. En af dem er Kristian Skriver, seniorøkonom i interesseorganisationen Dansk Erhverv.

Læs også: Højere cigaretpriser sender inflationen i vejret

- Det største bidrag til den lave inflation er prisfald på benzin og diesel.

- Dertil har hotellerne i et forsøg på at holde på kunderne sænket priserne, hvilket også er med til at holde inflationen i den lave ende.

- I den anden ende trækker de nye tobaksafgifter priserne på cigaretter op og giver det største bidrag til højere priser herhjemme, siger Kristian Skriver i en skriftlig kommentar.

Fratrækker man energi og ikke-forarbejdede fødevarer fra inflationen, får man det, der kaldes kerneinflationen.

Læs også: Stigende priser: Flere vælger at handle tobak syd for grænsen

Den har i september vist en stigning på 1,0 procent i forhold til september sidste år. Kerneinflationen er også steget lidt i forhold til i august, hvor den lød på 0,9 procent.

Med andre ord er der forskel på, hvordan de danske forbrugere kan opleve inflationsudviklingen herhjemme, bemærker Kristian Skriver.

- Hvis man ikke har en bil, der skal fyldes op med brændstof, eller el- og varmeregningerne ikke fylder meget af økonomien, har man ikke nødvendigvis i et lige så stort omfang lagt mærke til, at prisstigningerne er lave, siger økonomen.

Grundlæggende vurderer han ikke, at der på den korte bane er umiddelbar udsigt til et stigene prispres for de danske forbrugere.

- Men når vi kommer et stykke ind i 2021, kan vi dog forvente, at inflationen begynder at stige, fordi de lave energipriser ikke længere vil lægge en dæmper på prisstigningerne, siger Kristian Skriver.

/ritzau/

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.082