23948sdkhjf

Lukkede i Danmark – har nu overhalet Rema 1000

Over 1.800 ansatte mistede jobbet, da dagligvarekæden Kiwi i april 2017 valgte at lukke samtlige sine danske butikker.

Læs også: Går til angreb på Rema 1000 og varsler lokale protester

Men selvom kæden nu er fortid i Danmark, har den stadig fuld fart på i Norge. Her har Kiwi for første gang nogensinde overhalet Rema 1000 og kan nu kalde sig Norges største dagligvarekæde.

Det skriver Netavisen.no.

I september havde Kiwi i Norge en markedsandel på 23,1 pct. Rema 1000 sad på 23 pct. af dagligvaresalget. Det viser fortrolige tal fra analysehuset Nielsen, som Netavisen er kommet i besiddelse af.

Den tredjestørste kæde var Coop-ejede Extra med en markedsandel på 15,7 pct.

Læs også: Kvickly var først – nu er de i næsten alle dagligvarebutikker

Stenrig ejer

Kiwi er en del af Norges største dagligvarekoncern, Norgesgruppen, som også ejer knap halvdelen af Dagrofa-koncernen herhjemme.

Bag det mægtige dagligvareimperium sidder en af Norges rigeste familier anført af Johan Johannson.

Selvom Kiwi i september kunne kalde sig Norges største dagligvarekæde, er Rema 1000 stadig større, når man ser på hele året. Men tallene taler sit tydelige sprog: Rema 1000 står stille, mens Kiwi vokser og vokser.

Da Kiwi tilbage i 2017 gav fortabt på det danske marked, var det, fordi moderselskabet Dagrofa ikke længere troede på, at kæden kunne tjene penge inden for en overskuelig fremtid. Den opslidende discountkrig var for dyr.

Læs også: På 30 år skabte han verdens største dagligvarekæde – og forgyldte sine arvinger

- Så vil vi hellere investere i Meny, Spar og vores foodservice-forretning, hvor vi er nummer ét og har fremgang, lød det fra daværende Dagrofa-topchef Per Thau.

Kamp om kunderne

Kiwi havde 103 butikker fordelt over hele landet. Med lukningen blev 30 af butikkerne lavet om til kædens to øvrige kæder, Spar og Meny. Senere overtog Salling Group 81 af Kiwis butikker og omdannede dem til blandt andet Netto.

Herhjemme duellerer fem discountkæder om danskernes gunst: Aldi, Lidl, Fakta, Netto og norskejede Rema 1000. Sidstnævnte bliver ofte fremhævet som den mest succesfulde.

Rema 1000, der i årevis har oplevet tilbagegang i hjemlandet Norge, er ejet af Reitan-familien.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094