23948sdkhjf

Forbrugerne vejrer forårsluft

Dagens sammensatte forbrugertillidsindikator fra Danmarks Statistik viser fremgang for anden måned i træk.
Forbrugertillidsindikatoren steg fra -7,0 i januar til -4,8 i februar, men ligger fortsat under niveauet fra 2010 og foråret 2011.

Dansk Erhverv fremhæver dog, at fremgangen i forbrugerforventninger bidrager yderligere til det mere optimistiske syn på dansk økonomi, der har tegnet sig efter nytår.

Fortsætter udviklingen
I januar steg forbrugerforventningerne for første gang siden juni 2011, og denne udvikling er fortsat i februar.

- Det er bemærkelsesværdigt, at der er tale om en bred fremgang. I februar er der forbedring at spore både i forbrugernes bedømmelse af egne økonomiske muligheder og af Danmarks økonomiske situation, siger cheføkonom i Dansk Erhverv, Bo Sandberg.

Grund til optimisme
Særligt når forbrugerforventningerne sammenholdes med en række andre indikatorer, er der iflg. Dansk Erhverv grund til optimisme:

- Siden nytår har de positive konjunkturindikatorer været i overtal. Udover forbedringen i forbrugerforventningerne, har eksporten overasket positivt i 4. kvartal, industriproduktion, dankortomsætningen og beskæftigelsen ligeså. Samtidig er aktiekurserne steget. Renten er rekordlav, så langt øjet rækker. Budgetunderskuddet er væsentligt mindre end forventet. Ja tilmed ser det ud som om, at Eurokrisen forsigtigt bevæger sig i retning af en løsning, siger Bo Sandberg.

Eneste malurt i bægeret er, at forbrugerne heller ikke i februar viser tegn på en bedre bedømmelse af fordelagtigheden af at anskaffe større forbrugsgoder, hvilket selvfølgelig er dårligt nyt for privatforbruget.

Bedre om et år
I følge tal fra Danmarks Statistik forventer forbrugerne endvidere, at både familiens og Danmarks økonomiske situation om et år vil være bedre end i dag.

Indikatoren for familiens økonomiske situation er i denne måned 8,6, mens den er 1,7 for Danmarks økonomiske situation. Gennemsnittet over det seneste halve år for indikatoren for familiens økonomiske situation om et år er 6,2, hvorimod den for Danmarks økonomiske situation er negativ på -4,1.

Forbrugerne vurderer, at både familiens og Danmarks økonomiske situation i dag er dårligere end for et år siden – indikatorerne er hhv. -6,1 og -18,5. Gennemsnittet for disse indikatorer er for det seneste halve år -4,1 og -21,5.

Kilde: Dansk Erhverv

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094