23948sdkhjf

Ny butiksoverenskomst for 150.000 ansatte

HK Handel og Dansk Erhverv har nået et forlig i forhandlingerne om Butiksoverenskomsten, der fastlægger arbejdsvilkårene for 150.000 butiksansatte.
Forliget indeholder blandt andet:
  • En stigning i minimallønnen på 2 x 1,35 kroner per time plus et anciennitetstillæg på 2 x 20 øre.
  • En stigning i den arbejdsgiverbetalte pension på 0,1 procent fra 2014.
  • Nemmere adgang til at blive faglært på merit. Nu muligt med 5 ugers kursus med 4 års anciennitet imod 5 år tidligere. Samtidig bliver det muligt at få fuld løn under alle 5 uger, imod tidligere kun 2.
  • Seniorordning der giver mulighed for at opspare fritvalgskontoen og feriefridage til køb af frihed efter fyldt 60 år. Etablering af fælles uddannelsesambassadører, som skal inspirere til øget efter- og videreuddannelse
  • Virksomheder kan elektronisk aflevere lønsedler, feriekort og andre dokumenter, som skal udveksles under eller efter det løbende ansættelsesforhold
  • Lettere adgang til faglig opkvalificering med mulighed for finansiering via kompetencefonden.
  • Èn fælles sats for aflønning af unge under 18 år
  • Lettelser i administrationen af løn og ansættelsesbeviser
  • Ingen ændringer på arbejdstidsbestemmelserne.
Overenskomsten indeholder derudover bestemmelser om HK talsmand på ikke overenskomstdækkede virksomheder på samme måde som industriforliget. Desuden bevares hidtidige aftaler om arbejdstid, der blandt andet betyder, at medarbejderne per 1/10 2012 får yderligere to en halv uges frihed om året, som kompensation for Lukkelovens ophævelse.

Væsentlige forbedringer
HK Handel er tilfredse med aftalen.

- Vi er tilfredse med resultatet. Vi har fået væsentlige forbedringer på uddannelsen, og så har vi skabt mulighed for at arbejdsgiverdelen af pensionen kan stige, uden at vores del følger med. Vi har heller ikke accepteret, at medlemmerne skal bruge deres egen pensionsopsparing på seniorordningen. Derudover er jeg tilfreds med den ekstra lønstigning på anciennitetstillæggene. Og noget der er meget vigtigt for os, er at vi bevarer vores bestemmelser om arbejdstid, så overenskomsten er rustet til ophævelsen af Lukkeloven, siger Jørgen Hoppe for HK Handel.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064