23948sdkhjf

Pandemien får os til at handle mere lokalt

Hverken Brexit eller COVID-19 vil betyde afslutningen på den globale handel; men begge dele peger fingeren mod en udvikling, som vi har været vidne til i et stykke tid - nemlig et løft for mere lokalt producerede varer.

Det mener Carsten Lundin, der er salgsdirektør i virksomheden BluJay Solutions A/S, der udvikler software til supply chain systemer.

- Den igangværende pandemi har styrket forbrugernes bånd med de lokale detailhandlere og de små virksomheder, der driver forretning, hvor vi bor, siger han og henviser til en svensk undersøgelse, der viser, at tre ud af fire forbrugere handler mere lokalt i dag end før COVID-19 pandemien.

- Ser man på detailhandelen, kan man se en tendens med flere lokalt producerede varer og et opsving for lokal shopping. Det er en klar konklusion i undersøgelsen, som er udarbejdet af Stockholm School of Economics.

Mindre globalisering

- Regeringer verden over forsøger for tiden at fremme de nationale økonomier, og det vil ændre den globale forsyningskæde for altid, siger Carsten Lundin.

- Det betyder ikke afslutningen på den globale handel, men vi må forvente, at denne favorisering af lokal produktion og lokal handel, vil være med til at bremse globaliseringen inden for visse områder.

- Det giver også mulighed for nye aktiviteter og nye aktører i forsyningskæden, hvis man forstår at tilpasse sig hurtigt.

Nye logistikmodeller

- For at sikre, at forsyningskæden forbliver effektiv, skal der udvikles en ny logistikmodel, der kan håndtere et stigende antal leveringssteder, fortsætter Carsten Lundin.

- Det er aktuelt for virksomheder, som beskæftiger sig med produktion, distribution og ikke mindst levering.

- Små, lokale virksomheder har begrænsede ressourcer. De kan ikke have ansatte, som forhandler med mange forskellige grossister på samme måde som store globale virksomheder kan. Derfor er de afhængige af innovative logistikvirksomheder, som kan udvikle nye leveringstjenester, der tager hensyn til de lokale producenters og handlendes behov.

- Vi vil se beskæftigelsen vokse inden for den lokalt distribuerede forsyningskæde-model. Samtidig vil logistikcheferne og supply chain cheferne komme til at spille en langt mere strategisk rolle og få mere indflydelse i virksomhederne, slutter Carsten Lundin.

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094