23948sdkhjf

Supermarkeder mister engros-salg af kød

Stramning af EU-regel begrænser supermarkeders salg af kød til andre butikker. I Eurospar i Søhus har reglen nu kostet fire medarbejdere.
Til trods for at slagtermester Peter Reimer i Eurospar i Søhus har leveret kød til andre butikker i flere end 15 år uden anmærkninger fra fødevarekontrollen, har en stramning af en EU-regel gjort, at han nu har måttet sige aftalen med halvdelen af sine engros-kunder op.

– Det er da ærgerligt, men det vil simpelthen være for dyrt for os at blive engros-godkendt. Det ville ikke alene kræve en ombygning af slagterafdelingen, som vi reelt ikke har plads til. Derudover vil det ifølge DSK koste os mellem 90.000 og 100.000 kroner om året i ekstra kontroller, siger slagtermesteren.

Inden stramningen af reglen trådte i kraft, havde han aftaler med ni butikker. I dag leverer han kun til fem – de andre har måttet kigge sig om efter en anden leverandør. Peter Reimer må nemlig efter den nye regel kun sælge 1,5 ton og maksimalt en tredjedel af det kød, han sælger, ud af huset. Resten skal kunderne i butikken aftage. Inden stramningen måtte han sælge to tredjedele ud af huset og maksimalt 2,5 ton.

– Konsekvensen er, at vi har måttet sige farvel til fire medarbejdere. Om vi fortsat kan generere et overskud i slagter-afdelingen, ved jeg ikke. Det må tiden vise. En stor produktion betyder jo, at man kan købe råvarerne billigere, siger Peter Reimer.

En engros-godkendelse kan ifølge fødevareminister Mette Gjerskovs (A) svar til folketingsmedlem Lene Espersen (KF) komme til at koste en butik 120.000 kroner. Engros-godkendelsen kræver eksempelvis installering af en ikke håndbetjent vandhane og et nedkølet opskæringslokale. Det koster ifølge ministeren 90.000 kroner. Dertil kan komme en porttætning, som skal forhindre at kødet kommer i forbindelse med den udendørs luft, når kødet skal ind og ud af bygningen. Sådan en estimeres til 30.000 kroner. For en del butikkers vedkomne vil en engros-godkendelse også kræve en ud- eller ombygning. Det er i Peter Reimers tilfælde dog ikke en mulighed på grund af planloven.

Ifølge ministerens svar koster en række obligatoriske ekstrakontroller og mikrobiologiske undersøgelser en engros-virksomhed mellem 20.000 og 40.000 kroner om året.

Det sidste tal ser chefkonsulent i De Samvirkende Købmænds afdeling for fødevaresikkerhed, Jesper Sølling, som et skønmaleri.

– Når vi regner prisen for de ekstra kontroller og de mikrobiologiske analyser sammen, kommer vi frem til, at det vil koste butikken mellem 90.000 og 100.000 kroner, siger Jesper Sølling.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078