23948sdkhjf

- Det er en skrøne, at butikkernes huslejer bare stiger og stiger

Nethandlens uafbrudte fremmarch har i høj grad ændret spillereglerne for landets fysiske butikker, og den tendens har coronakrisen kun forstærket.

Derfor mener flere store detailkæder, at huslejeniveauerne rundt om i landet skal sænkes for at afspejle den nye virkelighed. Nu svarer ejendomsejerne igen.

Brancheorganisationen EjendomDanmark peger i en ny opgørelse på, at huslejen for butikkerne siden 2014 årligt er dykket samlet med 0,3 procentpoint - uden at inflation er indregnet.

Faldet er ikke drastisk, men tendensen er ifølge direktør Jannick Nytoft klar.

- Det er altså en skrøne, at butikkernes huslejer bare stiger og stiger. Tværtimod har de været faldende, selvom der selvfølgelig er forskelle fra område til område, siger han.

Kamp om huslejen

Allerede før coronakrisen brød ud i marts sidste år, var der kamp om huslejerne mellem detailbutikker og deres udlejere. Stigende nethandel og ændret forbrugeradfærd har mange steder i landet ført til sivende kundestrømme og flere tomme butikslokaler.

Kæder som Normal, Bog & Idé og Sport24 argumenterer alle for lavere huslejer. Jannick Nytoft mener, at tallene viser, at ejendomsejerne allerede har tilpasset sig.

I 2020 faldt huslejeniveauet med 0,5 procentpoint.

- Vi har kunnet se, hvordan butikkernes restancer er bølget op og ned i takt med ned- og genåbninger, men også at de hele året har ligget på et unaturligt højt niveau. Så lige nu er både butikker og ejere under et ekstraordinært pres, siger Jannick Nytoft.

Lokale aftaler

Han peger samtidig på, at der er indgået mange lokale aftaler mellem erhvervslejere og ejere, som har gjort, at butikker har kunnet holde snuden over vandet.

- Det er ingen hemmelighed, at hjælpepakkerne ikke har fungeret optimalt, og derfor er det vigtigt, at der bliver fundet løsninger ude i virkeligheden, siger Jannick Nytoft.

De danske butikker skylder i en opgørelse fra februar i år 2,1 mia. kr. i husleje. Stigningen var den højeste på en enkelt måned siden coronakrisens begyndelse.  

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.081