23948sdkhjf

Mænd får oftere blomster til fars dag

Med opblødningen af de traditionelle kønsroller bliver det i stigende grad almindeligt at give blomster til mænd. Hos Bloomit, der er et landsdækkende netværk med næsten 80 selvstændige blomsterhandlere, har man de senere år mærket en tydelig øget efterspørgsel på blomstergaver til fars dag 5. juni.

-For fem år siden var blomstersalget på fars dag stort set på højde med en almindelig dag i blomsterbutikkerne. Det har ændret sig de senere år, hvor vi oplever flere besøg og større interesse for blomsterhilsener til fars dag. I 2021 solgte vi fem gange mere end på en almindelig dag, fortæller Claus Lethenborg, stifter af Bloomit.

Ifølge Caroline Nyvang, der er traditionsforsker ved Det Kgl. Bibliotek, hviler mænd mere i deres maskulinitet end tidligere, og det har rod i kønsdebatten fra 1960’erne og 1970’erne.

- Flere heteroseksuelle mænd lakerer negle og bærer tøj i lyserøde farver. På samme måde bevæger vi os mod en affeminisering af blomster. Det bliver legitimt for mænd at modtage dem i gave, siger Caroline Nyvang.

En opblødning af kønsrollerne

Hos Blomsterpigen i Aarhus er efterspørgslen på blomstergaver til fars dag taget til de senere år. I takt med det har blomsterbutikken udvidet den del af sortimentet, der appellerer til mænd.

- Vi præsenterer vores sortiment på fars dag, så maskuline vaser og gavekurve med specialøl og en plante er i fokus. Samtidig binder vi flere buketter i neutrale og mørke farvenuancer og fravælger de lyserøde sorter, som ikke sælger på fars dag, fortæller butiksejeren Tina Ertürk og tilføjer:

- Blomsterinteressen er dog fortsat klart størst hos kvinder. De mandlige kunder napper typisk en færdigbundet buket og er halvt så længe i butikken som kvinderne, der ofte har specifikke ønsker til holdbarhed, sort og farve.

Traditionsforskeren Caroline Nyvang forudser ikke desto mindre, at den stigende blomsterinteresse hos mænd vil medføre, at lyserøde blomstersorter en dag vil opfattes som legitimt i fars dag-buketten.

Fars dag er oprindeligt modelleret efter mors dag og blev i Danmark indført seks år herefter i 1930. Og selvom flere fædre får en blomsterhilsen end tidligere, er mors dag fortsat årets travleste hos danske blomsterhandlere. Sidste år fik Bloomit seks gange flere bestillinger på mors dag end på fars dag.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.129