23948sdkhjf

DEBAT: Har handelsbyerne råd til ikke at tænde julelysene?

Julebelysning i vores bymidter ser i den nuværende energikrise ud til at være blevet symbolet på, om man opfører sig ansvarligt eller ej. Diskussionen om julebelysning fylder meget i medierne, men det reelle elforbrug er faktisk ret begrænset

Detailhandlen går de største salgsmåneder i møde, og her betyder god gammeldags julehygge meget. Ikke kun for økonomien, men i høj grad også for de mange borgere, der i en mørk tid benytter vores vigtige bymidter, og som værdsætter at købe julegaver i de lokale forretninger, der lige nu kæmper for at komme igennem krisen. 

Hvis vores bymidter ikke skal forblive sorte frem til foråret, må vi alle bevare fornuften og have tillid til, at alle detailhandlere i øjeblikket spænder livremmen ind og sparer, hvor der spares kan.

Det er ikke muligt at spare sig ud af en krise, og slet ikke den energikrise, vi står i lige nu. Vi erkender, at vi som bymidter og detailhandlere skal tage et medansvar for at spare på energien. Men vi skal holde åbent og have lyset tændt for at kunne drive detailhandel samt sikre liv og omsætning i bymidterne.

1 krone pr. borger

Hvis vi ser bort fra symbolikken og forholder os til det faktiske elforbrug, så har julebelysningen, i en konkret dansk handelsby med 73.000 indbyggere, et forventet elforbrug på godt 275 kWh pr. dag i perioden 11. november 2022 til 7. januar 2023. 

Med de nuværende elpriser for erhverv løber den samlede elregning op på knap 1.100 kr. om dagen for julebelysning i hele bymidten og juletræet på torvet. Hvilket omregnet er 1,16 kr. pr. borger for hele perioden. 

Mon ikke størstedelen af byens borgere vil stemme for at bevare julebelysningen, hvis de kendte til den faktiske pris for at have lyset tændt? Har man råd til at slukke lyset?

Vi må ikke udskamme og pege fingre

De fleste bymidter har allerede besluttet at have julebelysningen tændt i færre timer. Mange er skiftet til energibesparende LED-pærer, og måske er byens skøjtebane eller andre større aktiviteter aflyst for i år. 

Det er sund fornuft og ansvarlighed. 

Men vi mener, at alle bymidter og detailhandlere selv må finde den rette vej til besparelser. Vi må ikke udskamme og pege fingre ad de bymidter, der holder gang i butikkerne og har lyset tændt i julen.

Danske Handelsbyer, Dansk Detail og Wear anbefaler bymidterne at fastholde julebelysningen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125