23948sdkhjf

Netbutikker svigter mærkning af farlige varer

Danske onlineforhandlere lever ikke op til EU's lovgivning for visse fareklassificerede produkter. Det viser en screening foretaget af Miljøstyrelsen

Når man som dansker handler i en fysisk butik, kan man se på et produkt, hvilke farer der er forbundet med det.

Ifølge loven bør det også være sådan, når man handler på nettet. Det er bare ikke altid tilfældet. Det fortæller AC-tekniker hos Miljøstyrelsen Maria Thestrup Jensen, efter at styrelsen har lavet en screening af varer i 304 danske netbutikker.

Ni ud af ti af de danske onlineforhandlere af håndsprit, saltsyre og opvasketabs, som Miljøstyrelsen har kigget på, lever tilsyneladende ikke op til EU-lovgivningen på området.

Det er kun 22 af de 304 forhandlere, som lever op til EU's lovkrav. Det svarer til syv procent.

- I lovgivningen står, at når man sælger online til forbrugere, så skal man mærke på samme måde, som hvis produkterne blev solgt fysisk, siger Maria Thestrup Jensen.

- Herunder skal man som minimum angive de faresætninger, som produktet har.

Det drejer sig om CLP-forordningen, der er regulerer klassificering, mærkning og indpakning af produkter solgt på nettet. Lovgivningen stammer fra 2008 og gælder i hele EU.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det et problem, at forbrugerne ikke får al den lovpligtige information, når de køber ind på nettet.

- Der er en grund til, at man laver de her regler om faremærkning af produkter, siger projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Christel Søgaard Kirkeby.

- Man vil gerne have, at forbrugerne skal vide, at der kan være risici ved de her produkter, og kan se, hvilke forholdsregler man skal tage.

Det undrer Christel Søgaard Kirkeby, at det er et problem for netbutikkerne at leve op til lovgivningen på området.

- Der er ikke supersvært, at den fareinformation, som er på produkterne, også skal være på hjemmesiden, siger hun.

- Om det er uvidenhed eller er besværligt, det ved jeg ikke. Men det er da påfaldende, hvis deres evne til at følge reglerne er så lav.

Tallene giver også anledning til bekymring i brancheorganisationen Dansk Erhverv.

- Overordnet set er det nogle bekymrende tal. Det handler om, hvorvidt man lever op til de regler, man skal, siger Anette Ejersted, fagchef for miljø og cirkulær økonomi i Dansk Erhverv.

- Selvfølgelig skal alle virksomheder leve op til reglerne.

Miljøstyrelsen har i et forsøg på at gøre det nemmere for netbutikker at overholde loven udviklet et onlineværktøj til faremærkning.

Et tiltag som Dansk Erhverv hilser velkommen.

- Det positive er Miljøstyrelsens tilgang til det her, i forhold til at sige at vi måske skal have noget mere hjælp til virksomhederne, siger Anette Ejersted.

- Den dialog går vi gerne ind i, og vi vil gerne hjælpe med at udbrede Miljøstyrelsens hjælpeværktøj til virksomhederne.

Miljøstyrelsen understreger, at man ikke er bekymret for manglende mærkning på selve produkterne, som lander fysisk hjemme hos danskerne.

Det handler udelukkende om manglende informationer i forbindelse med køb af produkterne på hjemmesiderne.

- Vi forholder os til, hvordan reglerne er i den her undersøgelse, og hvorvidt de bliver fulgt. Der kan man se, at det er de ikke i ni ud af ti tilfælde, siger Maria Thestrup Jensen.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11