23948sdkhjf

Nye butikstyve går efter hverdagsvarer

Tidligere var det især dyre varer egnet til videresalg, der blevet stjålet. Nu er det også basale fødevarer

Nogen stjæler luksusvarer som parfumer og kashmirsweatre. Andre fylder tasken eller frakkelommen med hverdagsvarer som smør og hakket kød.

Butikker - fra supermarkeder til tøj- og elektronikbutikker - har i år haft besøg af usædvanligt mange, der går gennem kassen uden at betale.

Fra januar til og med oktober er antallet af butikstyverier steget med 11 procent i forhold til samme periode i 2021, viser tal fra databasen Crimestat under Dansk Erhverv.

Tallene bygger på indberetninger fra 4600 butikker landet over, herunder butikker fra de store koncerner Coop, Salling Group, Matas og Bauhaus.

Tilsammen har de i årets første ti måneder indberettet 10.010 tyverier, mens det drejede sig om 9030 i samme periode i 2021.

Alene i oktober indkom 1266 indberetninger mod 980 i oktober sidste år.

- Det er en stigning, vores medlemmer ikke tidligere har oplevet, siger Henrik Lundgaard Sedenmark, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv.

De nye tal viser, at det ikke længere kun er luksusvarer, der stjæles, men også billigere og mere basale fødevarer.

Det mærker butikker som Meny, Rema 1000 og Spar Danmark, der hører under De Samvirkende Købmænd.

- Tidligere skete mange tyverier med henblik på gensalg. I dag er ganske almindelige fødevarer pludselig blevet eftertragtede, siger John Wagner, der er administrerende direktør i organisationen.

Han mener, at stigningen især skyldes, at flere på grund af inflation og høje energipriser ikke kan få privatøkonomien til at hænge sammen.

- Desværre er der flere, som har svært ved at klare deres forpligtelser og derfor føler sig nødsaget til at stjæle. Det er at begå kriminalitet, og vi opfordrer vores medlemmer til at melde det til politiet, siger John Wagner.

I SMVDanmark, der tæller mindre butikker, har de ingen statistik. Men der er ingen tvivl om, at der bliver stjålet mere, siger chefkonsulent Kasper Munk Rasmussen.

Både af nybegyndere og mere garvede.

- Der i dag flere, som stjæler dagligvarer som smør og mælk. Men det største problem er stadig de organiserede tyverier, hvor bander stjæler ti culottestege eller gasflasker - eller rydder den ene tøjbutik efter den anden i gågaden.

Både supermarkeder og mindre butikker forsøger at bremse tyverierne med ting som kameraer, chipmærkning og aflåsning af dyre varegrupper.

Andre vælger at lukke selvbetjeningskasserne, fordi nogle kunder undlader at scanne alle varer.

Butiksdetektiver er en anden mulighed, siger informationschef Jacob Nielsen i Salling Group, der har Netto, Føtex, Bilka og Salling under sig.

- Vi gør, hvad vi kan for at stoppe tyverierne, og til det hører flere butiksdetektiver.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093