23948sdkhjf

Besparelser på fødevarekontrollen

Fødevarestyrelsen vil reducere antallet af prøver. Ledelsen kalder det effektivisering, mens medarbejderne kalder det en sparerunde.
Mens der fra flere sider stilles krav om øget kontrol med importerede fødevarer, er Fødevarestyrelsen ved at gennemføre en større spareplan, der ifølge eksperter og styrelsens egne medarbejdere vil gå ud over fødevaresikkerheden. Det skriver Berlingske Business.

Fødevarestyrelsen har i de seneste år taget 37.000 prøver fra fødevarer, f.eks. fra oksekød og salatbarer, for at sikre at danske forbrugere ikke spiser mad med farlige bakterier i. Den fremlagte spareplan vil reducere antallet af prøver med 10.000 styk årligt, hvilket svarer til en fjerdel af det samlede antal. Og den reduktion har givet anledning til interne advarsler i styrelsen:

- Medarbejdersiden stiller sig tvivlende over for, om Fødevarestyrelsen både vil være i stand til at overtage nye arbejdsopgaver uden ekstra ressourcetilførsel og effektuere besparelser, uden at det går ud over foder- og fødevaresikkerhed, dyresundhed og velfærd, skriver medarbejderne i et brev til Fødevarestyrelsens ledelse.

Professor Anders Dalsgaard fra det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet mener også det vil påvirke fødevaresikkerheden:

- Der er tale om en betragtelig nedskæring, og det vil uundgåeligt påvirke fødevaresikkerheden og give en øget risiko for flere tilfælde af fødevarebårne sygdomme. Det er svært at se, hvordan de her nedskæringer harmonerer med, at man vil sætte øget fokus på frugt og grønt. Man er nødt til at øge fokus på frugt og grønt, men hvis man samtidig skærer ned, så må det give problemer.

Fødevarestyrelsens direktør Esben Egede Rasmussen afviser alle bekymringer og understreger, at besparelserne samlet set ikke rammer kontrollen med frugt og grønt. Men han medgiver samtidig, at spareøvelsen gør det umuligt at sætte ind med ekstra kontrol på området for frugt og grønt.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078