23948sdkhjf

Halvdelen af detailhandlen forventer flere prisstigninger

Priserne på fødevarer kommer til at stige yderligere de næste tre måneder, forventer virksomheder

Selv om den værste inflation ser ud til at have tabt sit greb i dansk økonomi, forventer omkring halvdelen af virksomhederne i detailhandlen at hæve sine priser de næste tre måneder.

Det viser tal fra Danmarks Statistik torsdag.

Detailhandlen er den del af erhvervslivet, hvor der sælges varer direkte til forbrugerne fremfor mellem virksomheder såsom i butikker og supermarkeder.

Særligt i den del af detailhandlen, der sælger fødevarer samt tobaks- og drikkevarer, er der udbredte forventninger om prisstigninger.

Her tror 71 procent af virksomhederne ifølge Danmarks Statistik, at de vil hæve deres priser.

Stadig højere priser på vej

Det kan ikke helt matche niveauet fra foråret og sommeren i 2022, da inflationen for alvor tog fat i dansk økonomi.

Her var det på et tidspunkt seks ud af ti i detailhandlen generelt, der svarede, at de stod over for at hæve priserne. Inden for den del af detailhandlen, der sælger fødevarer, var det over 80 procent, der forventede prisstigninger.

Selv om toppen er gået af siden sommeren 2022, så har forventningerne om yderligere prisstigninger ikke sluppet sit tag.

Derfor har omkring halvdelen af virksomhederne i detailhandlen stabilt svaret, at der fortsat er højere priser på vej.

Privatøkonom spår om opblødning

Sammenlignet med det lidt mere stabile årti 2010'erne, er der ifølge Brian Friis Helmer, der er privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank, tale om et højt niveau, der har bidt sig fast.

- Igennem det meste af 2010'erne lå det og svingede omkring fem procent på tværs af brancher, skriver han i en analyse.

- Prisstigningerne vil ikke for alvor slippe sit greb i danskerne. Mange virksomheder forventer fortsat at hæve priserne i de kommende tre måneder, og det sender et tydeligt signal til danskerne om, at der fortsat er prisstigninger på vej.

- Der er dog også spæde tegn på en opblødning, da andelen af virksomheder, som vil hæve priserne, er mindsket siden foråret sidste år.

- Vi forventer, at den opblødning vil fortsætte i den kommende tid. Det er dog betinget af, at omkostningerne og energipriserne ikke stiger på ny igen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125