23948sdkhjf

Skatteminister: Fedt- og sukkerafgift skal fjernes

Thor Möger Pedersen kalder beslutningen om at indføre en udvidet sukkerafgift for en af sine store fejltagelser som minister.
Thor Möger Pedersen mener, at indførelsen af den udvidede sukkerafgift er en af hans største fejl fra tiden som skatteminister.

Det skriver den 27-årige SF’er selv på sin Facebook-profil mandag aften.

- Jeg vedkender mig, at vi også har begået fejl – nemlig beslutningen om at indføre en udvidet sukkerafgift. Jeg håber, regeringen får held til at afskaffe den og fedtafgiften fra VKO-tiden, lyder det blandt i opdateringen, som er en afskedssalut oven på meldingen om, at han ikke skal fortsætte som skatteminister under Annette Vilhelmsen i SF.

Også Konservative tager afstand
Indrømmelsen falder næsten præcis et år efter, at Brian Mikkelsen som afgående erhvervsminister for Konservative erkendte, at den daværende regerings fedtafgift ikke fungerede efter hensigten.

Efter et virksomhedsbesøg hos fødevaregrossisten Ostebørsen i Slagelse, sagde Brian Mikkelsen:

- Regeringen har de seneste 10 år arbejdet for, at det skal være nemmere at drive virksomhed – men efter at have set, hvor bureaukratisk det bliver for en virksomhed som Ostebørsen, må jeg indrømme, at denne lov ikke falder indenfor den kategori.

Fjernelse skaber hul
Både fedt- og sukkerafgiften har været til hyppig diskussion over det seneste års tid, og i sommer meldte fremtrædende politikere fra både Venstre, Konservative og De Radikale sig i koret af kritikere.

Venstres finansordfører, Peter Christensen, meddelte i slutningen af juni, at man havde opgivet at slippe af med afgifterne, da det ikke var muligt at finde en passende finansieringsmodel sammen med regeringen.

Ifølge Food Supplys oplysninger har der dog hele tiden foregået forhandlinger i kulissen om en afskaffelse af den udvidede sukkerafgift samt fedtafgiften, idet et flertal af partierne har erkendt, at afgifterne er en såkaldt dårlig politisk sag.

Afskaffelse stadig en mulighed
Både socialdemokraternes Ane Halsboe-Larsen og Enhedslistens Frank Aaen har tidligere på året bakket op om sukkerafgiften, mens socialdemokraternes Orla Hav i januar var lidt mindre kategorisk:

- Jeg håber meget, at der ikke overreageres på sukkerafgiften. Og jeg deltager gerne i bestræbelserne for, at afgiften udformes på en måde, der minimerer generne i form af økonomisk belastning af virksomhederne, fastslog han over for Food Supply.

Iagttagere tæt på forløbet vurderer da også over for Food Supply, at det fortsat er realistisk, at en eller begge afgifterne i sidste ende afskaffes. Stort set alle partier skulle være lydhøre over for en afskaffelse, men et gennembrud kan strande på, at ingen endnu er fremkommet med en fuldt finansieret erstatning.

Fakta: Sagt om afgifterne
”Man er nødt til at lære af de ting der sker, og fedtafgiften var ikke det mest geniale, vi gennemførte. Vi har kunnet se store negative virkninger for handelen, og det synes jeg man skal lære af.”
Kristian Jensen (V) ifølge TV/Midt-Vest, 29. maj 2012

”Det var udelukkende for at kratte penge ind, for danskerne kan jo alligevel bare køre til Tyskland og købe varerne billigere, så det har ingen sundhedseffekt. Vi har fortrudt, at vi lavede afgiften dengang.”
- Brian Mikkelsen (K) ifølge DI Fødevarer om fedtafgiften, 18. juni 2012

”For os har kongstanken været, at det ikke kun handlede om at kradse en milliard kroner ind fra producenter og forbrugere, men at sukkerafgiften skal have en sundhedsmæssig effekt. Og jeg kan ikke se for mig, at den rette model findes.”
- Nadeem Farooq (R) ifølge Politiken, 20. juli 2012

”Jeg kan forstå på erhvervslivet, at det er nogle afgifter, som de mener skader danske arbejdsplader og øger grænsehandlen. Meget tyder på, at særligt fedtafgiften, som de borgerlige indførte, har betydet, at danskerne er begyndt at købe smør og andre varer ved den dansk-tyske grænse, som man ellers normalt ikke køber der.”
- Thor Möger Pedersen (SF) ifølge Berlingske, 1. juli 2012
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094