23948sdkhjf

Korrekt emballage kan spare millioner

Det største spild af frugt og grønt sker i detailhandlen, hvor tabet tidligere er opgjort til 428 millioner kroner årligt.
Det kan lyde nemt. Men reelt er det en svær opgave at emballere og opbevare frisk frugt og grønt, så varerne ikke rådner. I Danmark smider vi frugt og grønt ud for 3,1 milliarder kroner om året.

Teknologisk Institut leder derfor et projekt, som skal øge fødevarebranchens og detailhandlens indtjening på salg af frisk frugt og grønt.

Holdbarheden kan nemlig forlænges, hvis produkterne pakkes i en velegnet emballage og opbevares korrekt. Tilsvarende kan en forkert emballering og opbevaring få katastrofale konsekvenser for holdbarheden og kvaliteten af produkterne, skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Agurk i tre dage eller to uger
- Emballeret frugt og grønt kan resultere i halvt så meget spild som uemballeret frugt og grønt. Eksempelvis kan en agurk uden emballage typisk holde i tre dage. Hvis agurken emballeres med 1,5 gram plast, kan den holde i op til to uger. Så det kan vitterlig betale sig at emballere frisk frugt og grønt, siger projektleder Hanne Kastberg fra Teknologisk Institut.

Hun forklarer, at opbevaringsforholdene desuden er helt afgørende for kvaliteten og holdbarheden. Når opbevaringstemperaturen sænkes med ti grader celsius, kan holdbarheden af frisk frugt og grønt forlænges i gennemsnit med to en halv gang – og ved let forarbejdede produkter forlænges holdbarheden med op til otte gange.

Også hjemme hos forbrugerne ender meget mad i skraldespanden. I den enkelte husstand udgør madspild ifølge Miljøstyrelsen lidt under halvdelen af dagrenovationen. Heraf er ca. 23 procent fødevarer, der ellers kunne være blevet spist. Resten er skræller og ben mv. På landsplan svarer det til, at 157.720 tons mad – heraf 62.051 tons frugt og grønt pr. år – kunne have været spist.

Bedre forarbejdede produkter
Projektets resultater gør det muligt for branchen at optimere emballeringen og opbevaringen, og det giver i sidste ende produkter med en højere kvalitet og holdbarhed.

- Vores stikprøve har tidligere vist, at tre ud af fire let forarbejdede produkter lavet af fx blandede salater eller snittede gulerødder ikke kvalitetsmæssigt er i orden på sidste holdbarhedsdag, fordi de er pakket i en for tæt emballage eller har andre kvalitetsproblemer. Så vi skal fortsat arbejde på at forbedre både kvaliteten og holdbarheden, siger Hanne Kastberg.

Udfordringen er at få hele forsyningskæden til at samarbejde og få udbredt forståelsen for, hvor vigtigt det er med en korrekt opbevaring, emballering og kvalitetsvurdering, fortæller hun.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125