23948sdkhjf

IoT: Nye netværk giver virksomheder bedre muligheder

IoT eller Internet of Things er et område i hastig vækst - og flere og flere virksomheder er i fuld gang med at digitalisere deres forretning ved at forbinde deres ‘ting’ til internettet med IoT-teknologi.

Det er gået op for beslutningstagere - både i det private og offentlige - at der er store gevinster at hente med opsætning af trådløse enheder og smarte sensorer. 

IoT er ikke længere et fremtidsscenarie. Vi ser kommuner, der installerer sensorer i deres skraldespande, så skraldebilen kun skal køre ud til de fyldte containere. Vi ser virksomheder, der opsætter indeklimasensorer i deres mødelokaler, så deres medarbejdere er mere produktive og mindre syge. Og vi ser entreprenører, der sporer deres værktøj og udstyr med små GPS-trackere. 

NB-IoT og LTE-M

De seneste år er der introduceret nye netværk, der er designet specifikt til IoT. NB-IoT og LTE-M er begge IoT-netværk, der er optimeret til at understøtte de use cases, der arbejdes på inden for IoT. De er typisk scenarier, der behøver længere batterilevetid, færre data og øget gennemtrængning af signal. Eksempelvis i bygningen med tykke betonvægge. 

NB-IoT og LTE-M bruger meget lidt strøm og kan sikre en batterilevetid på op mod 10 år, afhængig af hvordan enhederne konfigureres. Det er en stor fordel, da det typisk er dyrt og besværligt at udskifte batterier i IoT-løsninger med mange enheder. 

NB-IoT og LTE-M har desuden bredere og dybere dækning end øvrige netværk, fx 2G og 4G. De nye netværk kan nå de steder, hvor andre teknologier giver op. Det trænger dybt ind i bygninger bag jern og beton og ned under jorden i eksempelvis kældre og brønde. 

De nye netværk giver desuden bedre muligheder for skalering. De er billigere at udvikle modem til. De er fremtidssikret, da de også bliver en del af 5G-netværket. Og så er teknologierne globalt standardiseret, så de virker på tværs af markeder. 

Alt i alt giver de nye netværk endnu bedre muligheder for, at virksomheder kan forbinde deres ‘ting’ til Internettet. 

Du kan læse mere om IoT fra Telenor her.

Valg af IoT-netværk: Skal I vælge NB-IoT eller LTE-M?
Det kan være svært at vide, hvilken netværksteknologi, man skal vælge til sin IoT-løsning. De forskellige netværk har forskellige fordele og understøtter forskellige IoT-løsninger. 

NB-IoT (NarrowBand) er, som navnet indikerer, kendetegnet ved en lavere frekvens. Det vil sige, at teknologien transporterer data med lavere hastighed end eksempelvis 2G og 4G. 

Til gengæld tilbyder netværket en ekseptionel stærk gennemtrængning af signal og et markant lavere strømforbrug, bl.a. grundet den lavere frekvens. Signalet trænger igennem beton og jern de steder, hvor der ellers vil være svag eller ingen dækning med de kendte teknologier. Det er altså et oplagt valg, hvis du skal sende signaler igennem bygninger med massive vægge eller andre tykke forhindringer. 

Og med batterilevetider på op mod 10 år, giver netværket helt nye muligheder for at installere internetforbundne sensorer i alt fra brønde og kloakker til vandrør og rottefælder dybt inde i bygninger. 

LTE-M har flere af de samme fordele som NB-IoT, dog i mindre udstrækning. LTE-M er til gengæld oplagt ved IoT-løsninger, der kræver øget mobilitet. Det kunne være til videosignaler eller live-tracking af gods eller køretøjer, der bevæger sig over store afstande.. 

Hvor LTE-M typisk er godt valg til IoT-enheder i bevægelse, er NB-IoT oplagt til mere stationære use cases, hvor batterilevetiden er afgørende.

Telenor rådgiver og tilbyder gratis SIM-kort til test af IoT
Mange virksomheder har idéer til, hvordan IoT kan skabe værdi for dem og deres kunder. Men få ved, hvordan de bedst får gjort idé til virkelighed. IoT er stadig et nyt område, og faldgruberne er ukendte for de fleste. 

Telenor er Nordens største IoT-leverandør og har specialiseret sig i at hjælpe kunder til succes med IoT. De er kendte for at levere en stærk forbindelse via deres SIMkort og telemaster. Men herudover yder deres IoT-eksperter rådgivning om alt fra valg af partnere til design af løsninger. Det skal hjælpe virksomheder og offentlige myndigheder til at styre udenom de typiske faldgruber og i sidste ende få succes med deres IoT-løsning. 

Med Telenor som IoT-partner får virksomheder adgang til eksperter og den nyeste teknologi. De får sparring omkring udvikling af business case og rådgivning om, hvilke partnere de skal have med i projektet. De får værktøjer til at afprøve løsningen i små pilotprojekter. Og de får hele den tekniske infrastruktur til at teste deres enheder i form af Telenor test-SIMkort og Telenors Test Lab. 

Du kan læse mere om Telenors IoT-rådgivning lige her.

Send til en kollega

0.048