23948sdkhjf

Asset tracking og IoT i detailhandlen

Internet-of-Things, eller IoT, er en af de mest fremadstormende og relevante teknologier - ikke mindst inden for detailhandlen.

Denne artikel indeholder annonceret indhold.

Stadig flere virksomheder i og omkring detailhandlen kigger nemlig mod IoT og asset tracking for at effektivisere arbejdsgange og optimere deres værdikæde både før, under og efter varer sælges til forbrugere i butikkerne.  Med IoT og asset tracking kan detailvirksomheder udstyre fysiske enheder, for eksempel kølediske i butikker eller rullebure under transporten af varer, med små intelligente sensorer, der opsamler værdifulde data. Disse data kan give et hav af muligheder, der blandt andet kan reducere spild af varer og dyrt udstyr i butikkerne. Potentialerne er store, og derfor stiller vi skarpt på asset tracking inden for IoT.

Læs med her, og bliv klogere på asset tracking i detailhandlen, samt hvordan dataindsamling med IoT kan sikre store besparelser og smartere arbejdsgange. Vi giver dig konkrete eksempler på anvendelsen af IoT i detailhandlen, så du får en større viden om, hvordan asset tracking kan bruges i netop din virksomhed.

Hvorfor asset tracking nu?
Udviklingen inden for IoT og asset tracking går stærkt i disse år. Og især har udviklingen inden for tre områder gjort, at flere virksomheder netop nu øjner muligheder for at digitalisere deres forretning med brug af IoT-teknologi.

For det første er priserne på datatransport reduceret markant, og det er i dag billigere end nogensinde før at sende data til og fra fra trådløse IoT-enheder. For det andet sker der en hastig udvikling inden for hardware og sensorteknologi. Virksomheder med forskellige behov har bedre mulighed for at finde den rette hardware til den rette pris. Både danske og udenlandske producenter leverer mere effektive og billigere IoT-enheder, der understøtter et hav af use cases, som blandt andet er målrettet detailhandlen. Endelig er der også lanceret nye netværksteknologier, såsom NB-IoT og LTE-M, der specifikt er udviklet til at understøtte IoT-løsninger.

Her kan du læse mere om Telenors landsdækkende IoT netværk, der bl.a. omfatter NB-IoT og LTE-M.

Flere og flere virksomheder på tværs af brancher øjner således muligheden for at styrke bundlinjen med asset tracking. Derfor er mange også allerede i gang med at implementere løsninger, der reducerer omkostninger eller endda skaber helt nye services til glæde for deres kunder.

Eksempler på asset tracking i detailhandlen
De nye teknologiske muligheder giver virksomheder et hav af muligheder for at indsamle data med IoT. Det er derfor vigtigt, at du nøje overvejer, hvad det er for et problem du vil løse med IoT, samt hvordan jeres IoT-løsning skal skabe konkret værdi i din forretning. Og har du brug for viden og inspiration om, hvordan I kan skabe optimal værdi med IoT og asset tracking? Så kan du kontakte Telenors IoT-team, der er specialiseret i asset tracking.

Til inspiration giver vi i det følgende tre gode eksempler på, hvordan IoT og asset tracking kan anvendes og skabe værdi for virksomheder i detailhandlen.

1.     Asset tracking i transport af varer
Asset tracking kan eksempelvis være nyttig i forbindelse med transport af varer fra leverandøren til butikken. Særligt inden for fødevarer, eksempelvis grønt, frugt eller mælkeprodukter, kan der være store værdier at hente, da holdbarheden på denne type varer typisk påvirkes af transportforholdene. Ved at placere små batteridrevne IoT-enheder med indbyggede sensorer i lastvognen kan I få værdifuld viden om alt fra lokation, vibration og temperatur undervejs fra leverandør til butik. IoT-enheden kan nemlig afsløre, hvordan temperaturforholdene eksempelvis har været under transporten, og om der er gjort unødigt lange pauser undervejs.

Ved at indsamle temperaturdata under transporten af alt fra salater til agurker, hvor temperaturen er en afgørende faktor, kan du bedre spore, hvorfor og hvordan eventuelle fejl og mangler opstår. Det giver i sidste ende færre utilfredse kunder samt ødelagte varer og mindre spild, da producenter og transportører bliver mere forpligtet på at sikre kvaliteten.

2.     Asset tracking af rullebure og kølediske
IoT og asset tracking kan også bruges ude i butikkerne - enten i og omkring lagerrum eller helt tæt på kunderne. Eksempelvis kan du spore dyrt indkøbt opbevaringsudstyr med små trådløse GPS-enheder monteret direkte herpå. Det giver dig et mere komplet overblik over lokationen på de mange rullebure og andet udstyr, som ofte flyttes mellem lager og butikker.

Med IoT-løsninger som denne får jeres virksomhed altså bedre viden om, hvor jeres enheder befinder sig, og hvor mange af disse der rent faktisk benyttes. Denne form for data kan både minimere spild i form af lokalisering af rullebure, der forsvinder, men endnu vigtigere kan dataen give jer indsigt i, om jeres udnyttelsesgrad er tilpas høj, og dermed om jeres butik har købt for mange eller for få enheder ind. Det kan i sidste ende sikre store besparelser, hvis jeres indkøb af udstyr kan reduceres med afsæt i et bedre datagrundlag.

Asset tracking kan også bruges til temperaturmåling i kølediske og -skabe. Her kan der være stor værdi i at indsamle temperaturdata fra jeres mange køleenheder, da temperaturudsving kan tyde på, at køleskabet eller køledisken er sat ud og dermed kræver service. Med løbende dataindsamling fra køleenhederne og her fra notificering af relevante medarbejdere kan IoT-løsningen hjælpe jer til proaktivt at sætte ind og minimere spild af varer.

3.     Asset tracking af skraldespande
Et sidste eksempel på IoT i detailhandlen handler om processer for bortskaffelse af affald - herunder udløbne varer, emballager og andet. Dagligvarebutikker og andre detailbutikker har typisk store containere, der jævnligt tømmes af renovationsselskaber. Her kan små sensorer i toppen af containerne måle fyldniveau og automatisk notificere skraldemanden, når det er tid til tømning. På den måde går I fra at tømme jeres containere efter en fast frekvens til efter behov.

Asset tracking af skraldespande giver derfor en række fordele. Dels undgår I overfyldte containere, der hæmmer jeres personale i hverdagen, og dels undgår I at betale for unødige tømninger af halv-tomme containere. Herudover giver IoT-baseret affaldshåndtering en række omkringliggende værdier, der kan spores på den grønne bundlinje. Typisk vil man kunne reducere antallet af tømninger, hvilket betyder færre ture frem og tilbage for skraldebilen. Det medfører mindre udledning af CO2 og nox-partikler, og ikke mindst en reduktion af trafik og lange køer på vejene.

Rådgivning, der gør din IoT-idé til en færdig tracking-løsning
For at få success med IoT og asset tracking inden for detailhandlen er der er en række ting, du skal være opmærksom på. For det første er det vigtigt at have en klar idé om, hvilket problem du vil løse med IoT, og hvordan den skal skabe værdi for jeres forretning. For det andet er det vigtigt, at du finder de rette partnere, der kan rådgive om alt fra de rette use cases til valg af hardware. Og for at skabe værdi gennem hele projektet er det typisk vigtigt at have erfarne IoT-partnere med om bord, der kan rådgive om alt fra udvikling af løsning til skalering og drift.

For det tredje er vigtigt at I vælger den rette netværksteknologi, der sikrer en effektiv datatransport fra dine enheder med optimal udnyttelse af strømforbrug. Med de nye IoT-netværk er der opstået flere og bedre muligheder for at sikre høj gennemtrængning af signal og længere batterilevetid, hvilket i sidste ende sikrer en stærkere business case for dig. Endelig - for at skabe et succesfuldt IoT-projekt - er det vigtigt, at I tester, fejlfinder og kvalitetssikrer jeres IoT-enheder op mod netværket. På den måde sikrer I en effektiv skalering og et IoT-projekt, der skaber optimal værdi for jeres virksomhed.

Har du brug for rådgivning inden for asset tracking kan Telenors IoT-eksperter rådgive om alt fra use case og business case til valg af partnere samt implementering og test af den færdige løsning.

Send til en kollega

0.031