23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Nu får dansk produktionsindustri en hjælpende digital hånd

Når det gælder digitalisering, kan mange produktionsvirksomheder ikke se skoven for bare træer.

Et nyt projekt, som støttes af Industriens Fond, skal nu være med til at skabe klarhed over de mange teknologiske muligheder og for alvor sætte gang i digitaliseringsprocessen i dansk industri. Sammenlignet med udlandet er Danmark nemlig langt bagefter. 

Danmark hører til et af de mest digitaliserede lande i verden. Både som forbrugere og som borgere færdes vi hjemmevant i det digitale univers, og i erhvervslivet er den digitale transformationsproces også i fuld gang. Derfor kan det undre, at der er segmenter - blandt andre produktionsindustrien - hvor digitaliseringen tydeligvis halter bagefter, hvis vi kigger på nogle af de lande, vi normalt sammenligner os med.

Eksempelvis viser en undersøgelse foretaget af Handelsblatt Research Institute, at kun 46 pct. af danske produktionsvirksomheder opfatter sig selv som digitaliserede, hvilket er europæisk bundrekord. Til sammenligning kan nævnes, at den digitale selvforståelse blandt eksempelvis italienske produktionsvirksomheder er helt oppe på cirka 65 pct.

En meget kompleks dagsorden

”Sammenlignet med Italien er vores daglige liv i Danmark digitaliseret i langt højere grad, men vi har ganske enkelt været for dårlige til at udnytte denne fordel”. Det siger Michele Colli fra FORCE Technology i Hørsholm. Han er specialist i IoT Services Innovation og ser især to store barrierer for, at der for alvor kan komme skub i digitaliseringsprocessen i produktionsindustrien. Med en smule hjælp kan de dog sagtens overvindes.

”Industri 4.0 begrebet er særdeles vidtfavnende, og samtidig ændrer dagsordenen sig hele tiden i takt med, at nye teknologiske muligheder kommer til. Det betyder, at det ofte er overvældende for virksomhederne at navigere rundt i dette univers. Dermed kan det være endog meget svært at kvantificere, hvad de egentlig vil få ud af at sætte gang i digitaliseringsprocessen”, uddyber Michele Colli.

Nyt projekt skal give en hånd

Men nu kommer hjælpen gennem projektet Digital Factory Acceleration, som FORCE Technology har lanceret i samarbejde med Aalborg Universitet, mens Industriens Fond frem mod 2023 støtter projektet økonomisk med 4.5 mio. kr. Parterne har udvalgt 18 danske virksomheder i SMV-segmentet, og de første projekter ér allerede gennemført.

”Produktionsindustrien i Danmark er netop kendetegnet af en meget bred palet af små og mellemstore virksomheder, hvor det kan knibe med både ressourcer og kapacitet til at gennemskue de mange muligheder, som teknologi i dag kan tilføre. Det kan især være svært at vurdere, hvad kan virksomheden kan spare, hvordan den kan producere mere eller, hvordan processerne kan forbedres”, forklarer Michele Colli.

Skal kunne se forretnings casen

FORCE Technology har allerede erfaring med en række kommercielle digitaliseringsprojekter fra udlandet, men de kommende år er fokus rettet mod danske produktionsvirksomheder, hvor der ifølge Michele Colli helt klart er brug for et paradigmeskift, som skal være med til at booste digitaliseringsprocessen. Mentalt ér virksomhederne sådan set klar - de skal så at sige blot finde ud af, hvorledes processen skal gribes an.

”Vi har udviklet et værktøj, vi kalder for Digital Factory Mapping. Det hjælper helt konkret virksomhederne til at identificere, hvor det giver mening at sætte gang i digitaliseringen. Inden en eventuel investering ønsker virksomhedsejerne nemlig meget forståeligt en tydeliggørelse af forretnings casen. Kort sagt, hvordan kan investeringen ses på bundlinjen”, fortsætter Michele Colli.

Opmærksomhed om digitalisering

Ud over de konkrete projekter i de 18 virksomheder, udvalgt af FORCE Technology, handler det bredt set også om at skabe opmærksomhed omkring mulighederne i digitalisering. Ifølge undersøgelsen fra Handelsblatt Research Institute ser 82 pct. af de italienske beslutningstagere nemlig et potentiale i at forbedre produktionen med eksempelvis kunstig intelligens, mens tallet i Danmark blot er 40 pct.

”Det er fint, at Industri 4.0 er i fokus, men første skridt på vejen mod at opnå en øget digitalisering i produktionsindustrien er at gøre det lettere for virksomhederne at se mulighederne i egen kontekst og dermed identificere potentialet”, slutter Michele Colli. Det er vigtigt af hensyn til konkurrenceevnen, for som undersøgelsen fra Handelsblatt Research Institute viser, er man altså allerede meget længere fremme flere steder i udlandet.

Store forventninger til fremtiden

 ”Projektet er netop sat i gang for alvor, så det er endnu for tidligt at sige noget om erfaringerne. Men jeg skal da ikke lægge skjul på, at forventningerne er store”. Sådan siger projektleder Morten Mommsen fra Industriens Fond, der har besluttet at støtte projektet Digital Factory Acceleration med 4,5 mio. kr. Målgruppen er de mindre og mellemstore virksomheder.

De får ikke blot rådgivning og vejledning omkring, hvordan digitaliseringsprocessen kan skubbes i gang, men får også en økonomisk håndsrækning, når en eller flere løsninger er valgt. Ifølge Morten Mommsen ligger der dog en vis egen betaling i virksomheden, hvilket skal være med til at sikre, at processen for alvor er forankret i organisationen og ikke mindst i dens ledelse.

Vi har samlet en række artikler vedrørende produktionsindustrien. Læs mere her.
 

Columbus A/S
Lautrupvang 6
2750 Ballerup
Ballerup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK13228345
P nummer: 1018457497

Kontaktperson

DG
Dorothea Gam
Marketing manager
+45 29690810 dga@columbusglobal.com

Send til en kollega

0.063