23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Dyrlægernes etiske regler begrænser konkurrencen

Den Danske Dyrlægeforenings etiske regler har begrænset konkurrencen mellem de danske dyrlæger, siger Konkurrenceankenævnet i ny afgørelse. Alle brancheforeninger bør læse afgørelsen.

Tre bestemmelser er ulovlige
Tre bestemmelser i Den Danske Dyrlægeforenings etiske regler om god skik ved henvisning og etablering af ny dyrlægepraksis er i strid med konkurrencelovgivningen. Konkurrenceankenævnet har slået fast, at de tre bestemmelser ifølge deres: ”natur er egnet til at begrænse konkurrencen og at [bestemmelserne] derfor i sig selv har til formål at begrænse konkurrencen”.

Beskyttelse af den syge eller henvisende er ulovlig
De tre bestemmelser opfordrer dyrlægerne til ikke at overtage klienter, der er henvist fra en anden dyrlæge, og til ikke at etablere praksis eller på anden må overtage klienter fra en sygemeldt kollega. Derudover opfordrer de etiske regler til, at dyrlægerne ikke opretter praksis i en geografisk afstand af 15 kilometer fra en afdød kollegas praksis, før denne praksis er solgt, eller i hvert fald vente mindst seks måneder efter kollegaens død.

Konkurrenceankenævnet når i sin afgørelse frem til, at henvisningsbestemmelsen griber ind i de parametre, der normalt vil følge af en effektiv konkurrence. Og også bestemmelsen om etablering af ny praksis er egnet til at begrænse konkurrencen på markedet.

Formuleringen ikke afgørende
De tre bestemmelser er ikke formuleret som deciderede forbud, men den præcise formulering er ikke afgørende for, om de er egnede til at begrænse konkurrencen. Konkurrencerådet gjorde under sagen gældende, at en brancheforenings ensidige tilkendegivelser og anbefalinger i deres natur er egnede til at normere medlemmernes adfærd på samme måde som direkte forbud.

I den konkrete sag mener Konkurrencerådet, at det er en skærpende omstændighed, at formuleringen af henvisningsbestemmelsen er overladt til hovedbestyrelsen i Den Danske Dyrlægeforening, og at en overtrædelse af bestemmelserne kan få alvorlige følger for det enkelte medlem.

Kan ikke få fritagelse
Den Danske Dyrlægeforening gjorde under sagen gældende, at de tre bestemmelser ikke var konkurrencebegrænsende, og at betingelserne i Konkurrencelovens § 8, stk. 1 om fritagelse var opfyldt. I afgørelsen slår Konkurrenceankenævnet fast, at Dyrlægeforeningen ikke har løftet bevisbyrden for, at betingelserne for en fritagelse er opfyldt.

Bestemmelserne skal fjernes
Med afgørelsen fra Konkurrenceankenævnet har Dyrlægeforeningen nu tre måneder til at fjerne de omstridte bestemmelser fra sine etiske regler. Samtidig bliver Dyrlægeforeningen pålagt at informere sine medlemmer om, at bestemmelserne er ugyldige, og at medlemmerne frit kan overtage hinandens klienter, også når det gælder henviste klienter samt klienter fra syge eller afdøde kollegaer. Foreningen slap for en bøde.

For yderligere information, kontakt:
Erhvervsjuridisk fagchef, Sven Petersen på svp@danskerhverv.dk.

Dansk Erhverv
Børsen, Slotsholmsgade 1-3
1217 København K
Københavns Kommune
Danmark
CVR nummer: DK43232010
P nummer: 1003073049

Kontaktperson

JB
Jesper Brønnum
Kommunikationskonsulent
+45 33746567 jeb@danskerhverv.dk

Send til en kollega

0.031