23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på RetailNews
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.
Del siden
Annonce

Grøn fremtid for omega-3 olie

Hvordan udnytter vi invasive og underudnyttede marine arter – søstjerner og sortmundet kutling - til ekstraktion af marine omega-3 olier til kosttilskud? Det er formålet med GrExOmega projektet, som er i sin afsluttende fase og inviterer til seminar om resultaterne på DTU Fødevareinstituttet i Kgs Lyngby den 14. november fra kl. 13-16. Det er gratis at deltage, men kræver tilmelding.

Projektet, GrExOmega (Ekstraktion af omega-3 olie fra invasive marine arter ved brug af grøn teknologi) er i sin afsluttende fase og inviterer til et seminar, hvor resultaterne bliver præsenteret.

Derudover byder vi på rundtur til vores faciliteter på DTU Fødevareinstituttet i Lyngby. Du kommer også til at høre om igangværende projekter om produktion af omega-3 fedtsyrer og vitamin D i mikroalger og ekstraktion af olier og andre bioaktive stoffer fra mikroalger.

GrExOmega projektet (2022-2025), herunder seminaret er støttet af GUDP, og partnerne i projektet er DTU Fødevareinstituttet, DTU Aqua, DTU Sustain, Nordic Marine Nutrition og Sea Longevity.

Kort om GrExOmega projektet

Formålet med GrExOmega er at udnytte invasive og underudnyttede marine arter – søstjerner (Asterias rubens) og sortmundet kutling (Neogobius melanostomus) til ekstraktion af marine omega-3 olier til kosttilskud. Målet er at dække den stigende efterspørgsel på marine omega-3 olier samtidig med opretholdelsen af et bæredygtigt fiskeri. Olierne blev ekstraheret med brug af superkritisk CO2 ekstraktion, som er en mere skånsom ekstraktionsmetode, end den traditionelle metode, der anvendes i Danmark til produktion af fiskeolie til foder. Det primære udbytte af projektet var bæredygtig ressourceanvendelse og skånsom produktion. lndtil nu findes der ikke dansk produceret olie til kosttilskud i større mængder - hovedparten importeres fra Sydamerika og Antarktis.

Tid

Fredag den 14. november 2025, kl. 13-16

Sted

Danmarks Tekniske Universitet, DTU Fødevareinstituttet, Henrik Dams Allé, Bygning 202, 2800 Kgs Lyngby

Program for dagen

12.45 Kaffe/te

13.00 Velkommen samt præsentation af programmet for eftermiddagen
Professor Charlotte Jacobsen, DTU Fødevareinstituttet

13.05 Introduktion til GrExOmega projektet – søstjerner og sortmundet kutling
Seniorforsker, Ann-Dorit Moltke Sørensen, DTU Fødevareinstituttet

13.15 Ekstraktion – lab og pilotskala
Seniorforsker, Ann-Dorit Moltke Sørensen, DTU Fødevareinstituttet

13.30 Oxidativ stabilitet, søstjerne, søstjernemel og marine omega-3 olier
Seniorforsker, Ann-Dorit Moltke Sørensen, DTU Fødevareinstituttet

13.45 Sensorik kvalitet / profilering af marine omega-3 olier
Seniorforsker, Grethe Hyldig, DTU Fødevareinstituttet

14.00 Livscyklusvurdering af omega-3 olie-produktion fra søstjerner
Forsker, Matilda Nordman, DTU Sustain
 
14.15 Forretningsperspektiv og novel food
Medejer, Asser Kalsbøll, Sea Longevity
Medejer, Niels Jørgen Madsen, Nordic Marine Nutrition

14.25 Produktion af omega-3 og vitamin D3-rig mikroalgeolie
Post doc, Emil Gundersen, DTU Fødevareinstituttet

14.35 Grøn ekstraktion af algeolie
Post doc, Mads Bjørlie, DTU Fødevareinstituttet

14.45 Afrunding inkl. rundvisning og netværk
Professor Charlotte Jacobsen, DTU Fødevareinstituttet

15.00 Rundvisning til en af vores faciliteter på DTU Fødevareinstituttet
Pilot ekstraktion, Engelsk (Associate professor Adane Tilahun Getachew),
Sensorik (Seniorforsker Grethe Hyldig) eller
Alge lab (Post doc Emil Gundersen)

15.30 Netværk og let servering

16.00 Tak for i dag

Tilmelding

Det er gratis at deltage, men kræver tilmelding: Grøn fremtid for omega-3 olie seminar

Ved for få tilmeldinger forbeholder vi os retten til at aflyse seminaret. Tilmeldte vil i så fald blive informeret senest den 2. november 2025

DTU Fødevareinstituttet
Henrik Dams Allé
Bygning 202
2800 Kgs Lyngby
Lyngby-Taarbæk Kommune
Danmark
CVR nummer: DK30060946

Kontaktperson

LHK
Lene Hundborg Koss
lehk@food.dtu.dk
BREAKING
{{ article.headline }}
0.14|