23948sdkhjf

Forskere: Præstø MadMarked er en butiksrevolution

Det særlige madmarked i den sydsjællandske havne- og turistby Præstø kan ifølge professor i fødevareinnovation være fremtidens løsning, når bæredygtighed og forretningssans skal gå op i en højere enhed.
Den nye bæredygtige fødevarebutik, som satser på overlevelse via usædvanlig stærk lokal involvering af kunder og producenter, bliver fulgt tæt af forskere fra Aalborg Universitet.

Professor Niels Heine Kristensen, som leder forskningsgruppen Foodscapes, Innovation og Netværk ved Aalborg Universitet, har med stor interesse fulgt processen op til og efter åbningen af Præstø MadMarked i maj. Parterne har indgået en strategisk samarbejdsaftale, så forskerne er sikret adgang til at følge udviklingen på nærmeste hold i årene der kommer.

- Madmarkedet er et yderst interessant projekt at følge ud fra en forskningsmæssig synsvinkel. Det adresserer en række relevante problemstillinger i tilknytning til udviklingen af en bæredygtig og lokalt inkluderende fødevareproduktion og distribution. Vel at mærke på en forretningsmæssig holdbar måde. Udfordringerne går igen i resten af landet og internationalt, så de erfaringer, der gøres i Præstø MadMarked, skal også komme vores forskningskolleger og egne studerende til gode, siger Niels Heine Kristensen.

Ambitionen med Præstø MadMarked har fra starten været at skabe en helt ny måde at handle fødevarer på. Tæt samarbejde mellem landmanden, avleren, transportørerne, madmarkedet og forbrugeren skal sikre opfyldelse af mottoet om at forsyne lokale borgere med lokale rene råvarer, og konceptet kan være på vej til at vokse sig ud af Præstø. Folkene bag har allerede fået de første henvendelser om etablering af lignende madmarkeder i andre byer, og de håber selv, at modellen vil brede sig til resten af Danmark.

Initiativtagerne og forskerne i følgegruppen mødes snart for at drøfte de foreløbige erfaringer med det nye madmarked og dets mulige rolle som fremtidigt forbillede andre steder. I den forbindelse vil der være mulighed for at møde nøglepersonerne i projektet samt kunder i Præstø Madmarked på Præstø Havn, fredag den 28. juni fra 13-15.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078