Dagrofa har på et år overtaget 12 landsbybutikker fra Coop
I løbet af det seneste år er der åbnet 16 Min Købmand-butikker i landsbyer rundt omkring i Danmark.
Det er butikker, som er åbnet i et samarbejde mellem Dagrofa og borgere i lokalsamfundet. Det forklarer Brian Videbæk, som er direktør for ejendomsudvikling i Dagrofa.
Af de 16 Min Købmand-butikker, som er åbnet det seneste år, har 12 tidligere været en Dagli' Brugsen drevet af Coop. Og flere af dem er lukket, fordi de havde svært ved at løbe rundt, oplyser Dagrofa.
Men med Dagrofas driftsmodel er forventningen, at butikkerne kan lave overskud, lyder det fra Brian Videbæk.
- Borgerne samler penge ind og bruger frivillige arbejdstimer, og Dagrofa kommer med inventaret og købmanden, der driver sin egen butik. Det, har vi set, er en succes, siger han.
I de 16 butikker, som er åbnet det seneste år kører omsætningen "som den skal", siger Brian Videbæk. Derfor forventer Dagrofa, at alle butikkerne kommer ud af det første år med et overskud.
Dagrofa står bag butikskæderne Min Købmand, Spar og Meny.
Coop Danmark har i de seneste år været økonomisk udfordret. Det førte til et rekordunderskud på 628 millioner kroner i 2022.
Ifølge Børsens oplysninger kommer underskuddet for 2023 til at ligge tæt på niveauet fra 2022.
Modsat kom Dagrofa ud af 2023 med et overskud på 89 millioner kroner.
Siden 2016 har koncernen åbnet over 100 butikker i samarbejde med lokalbefolkninger i landsbyer. Og forventningen lyder, at der vil blive åbnet mindst ti i løbet af i år. Men ifølge Brian Videbæk er potentialet endnu større.
- Det afhænger af, hvor mange byer, der står uden en dagligvarebutik. Lige nu er der en stigende interesse fra byer, som gerne vil åbne en butik, siger han.
Ifølge Brian Videbæk egner modellen sig primært til lokalsamfund, hvor der er én dagligvarebutik. Det er oftest lokalsamfund, hvor dagligvarebutikken netop er lukket eller er lukningstruet, som er interesseret i Dagrofas model.
/ritzau/