23948sdkhjf

DC-medarbejdere investerer løn i svin

Tillidsmænd foreslår, at slagteriarbejdere på Danish Crown skal investere op mod 600 mio. kroner af lønnen for at sikre sin arbejdsplads.
Forslaget skal vende udviklingen i antallet af arbejdspladser på svineslagterierne i Danish Crown gennem genetablering af produktionen af slagtesvin hos selskabets andelshavere.

- Det er et banebrydende forslag, som selvfølgelig skal til afstemning blandt alle vores kolleger. Men det er også en drastisk udvikling, som vi igennem en årrække har været vidner til, når vi ser på antallet af kolleger på svineslagterierne i Danmark. Den udvikling vil vi vende. Det er vores egne arbejdspladser, det handler om, siger formanden for Tillidsmandskollegiet i Danish Crown Lars Mose.

Sikre arbejdspladser og etablere nye
Det er Tillidsmandskollegiet, der har taget initiativ til forslaget, som er forhandlet på plads sammen med ledelsen i koncernens svinekødsdivision DC Pork.

- Det er en meget beundringsværdig ansvarlighed, tillidsmandsgruppen udviser. Det betyder også, at vi for første gang i en lang årrække ser ind i en fireårig periode, hvor vi ikke skal lukke svineslagterier, og det er rigtig positivt. Forudsætningen for, at det kan lade sig gøre, er selvfølgelig, at forslaget virker efter hensigten og sikrer et antal slagtesvin, der betyder, vi kan udnytte vores kapacitet, siger CEO for DC Pork Jesper Friis.

Hensigten med forslaget er at øge slagtesvineproduktionen med op til tre millioner slagtesvin over de næste fire år. Det vil i givet fald betyde, at man ikke kun sikrer danske arbejdspladser, men at der kan etableres nye.

- Vi har netop lavet en omfattende strategi for, hvordan vi skaber økonomiske forbedringer i DC Pork, og nu går tillidsmændene foran med at bidrage betragteligt. Det betyder, at der fra alle sider i DC Pork bliver arbejdet på at vende situationen. Derfor ser vi også frem til, at der bliver sat konkrete tiltag bag de meget positive politiske udmeldinger, vi har set de seneste uger fra både Henrik Sass Larsen og Karen Hækkerup, siger Jesper Friis.

Afstemning inden månedens udgang
- Vi har udsigt til at skulle sige farvel til endnu en omfattende gruppe kolleger, hvis det nuværende fald i slagtesvineproduktionen fortsætter. Derfor er det her ikke et forslag til en besparelse for slagteriet - aftalen er betinget af, at alle pengene går direkte ind i medfinansiering af ny slagtesvineproduktion hos Danish Crowns ejere, siger Lars Mose.

Anvendelsen af investeringspuljen er betinget af, at den enkelte landmand faktisk har mulighed for at udvide sin produktion.

- Det er en unik håndsrækning, som kan skabe stabilitet i landbruget. Med udgangspunkt i sådan en investeringspulje åbner vi for nogle meget nødvendige investeringer i svineproduktionen – investeringer som skal bakkes op af landmanden og finansieringsinstitutterne. På den måde taler vi om investeringer i svineproduktionen på op mod tre mia. kr., siger formand for Danish Crowns bestyrelse Erik Bredholt.

I forbindelse med aftalen har fabrikscheferne på de danske anlæg givet tilsagn om også at bidrage. Det samme har topledelsen i DC Pork.

I løbet af de kommende uger har medarbejderne mulighed for at gennemgå forslaget i detaljer, og så sendes det til afstemning inden udgangen af måneden.

Fakta
Den enkelte medarbejder kan selv bestemme, hvordan han eller hun vil finansiere investeringen, valget står mellem de tre muligheder:
  • Her- og-nu modellen, hvor investeringen tages af lønnen.
  • Mix-modellen. Her investerer man lidt af pensionen, lidt af søgne-helligdags-betalingen og lidt af fritvalgs-ordningen.
  • Pensionsmodellen. Hele investeringen tages af pensionen. På den måde mærkes det ikke på den almindelige udbetaling af løn.

Uanset hvilken model, man vælger, svarer det til, at hver enkelt investerer: 6,4 procent af bruttolønnen i 2014, 4,7 procent i 2015, 3,2 procent i 2016 og 1,8 procent i 2017 i at sikre de danske arbejdspladser.

Vælger man her-og-nu modellen, betyder det en omkostning på 200-250 kr. om ugen efter skat det første år for den enkelte medarbejder.
I den fire-årige periode vælger medarbejderne at investere en eventuel overenskomstmæssig lønstigning i projektet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093