23948sdkhjf

Ny vækstpagt skal bringe europæisk erhvervsliv tættere på USA og Kina

EU's erhvervsliv skal indhente USA og Kina, og det kræver en ny konkurrenceevnefond, mener Moderaterne

Europæiske virksomheders konkurrenceevne halter efter Kina og USA, og den udvikling har Moderaterne ti forslag til at stoppe.

Forslagene er tirsdag morgen blevet præsenteret i et udspil, som Moderaterne kalder en vækstpagt.

Partiet foreslår blandt andet at etablere en konkurrenceevnefond, der skal finansieres af EU-medlemslandene "med henblik på at tildele støtte det til europæiske erhvervsliv".

- Det er ikke et ønskescenarie, men støtte er en del af den samtale, som vi skal have. Statsstøtte skal indtænkes for EU som en samlet front, skriver partiet i udspillet.

Passende respons

Analysen fra Moderaterne er, at USA og Kina har et forspring, blandt andet fordi USA giver "grønne virksomheder massiv adgang til statsstøtte".

Derfor skal EU finde "en passende respons".

- Styrket europæisk vækst opnås ikke ved at konkurrere indbyrdes på statsstøtte. Det nytter ikke. Målet er, at EU samlet skal blive rigere, ikke de enkelte lande individuelt. Det er ikke afgørende om en fabrik, der producerer kritiske teknologier, bygges i Hamburg eller Kalundborg, men mere om den bygges i Europa eller USA, skriver Moderaterne.

Midlerne fra konkurrenceevnefonden skal dog kun tildeles i situationer, hvor lande uden for EU "bryder med de frie markedsvilkår ved at tilbyde statsstøtte", lyder det videre.

Moderaternes udspil indeholder blandt andet også et "opgør" med unødigt EU-bureaukrati. Her ønsker partiet, at EU skal have et mål om 25 procent reduktion af bureaukrati i 2030. Det skal give erhvervslivet færre byrder.

Og så skal der indføres et europæisk id-kort for arbejdstagere for at beskytte medarbejdere fra lande uden for Europa mod dårlige arbejdsforhold.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125