Million-projekt skal fremme af børns madglæde
Nordea-fonden har doneret 10 millioner kroner til projektet "Haver til Maver". Dermed får børn i hele landet mulighed for at lære om sund mad via skolehaver.
- Vi vil forandre danske børns forhold til natur, råvarer og madlavning. Vores arbejde med skolehaver har en positiv indvirkning på børns madvaner, men også på deres selvværd, trivsel og læring, siger Søren Ejlersen, som er formand for Haver til Maver.
Haver til Maver er stiftet i 2007 af en selvejende institution i et partnerskab med Fredensborg Kommune, der har været pioner i arbejdet med udeskole. Projektet har gennem årene tiltrukket sig opmærksomhed fra politikere, kokke, og forskere. En af forskerne, som har arbejdet med Haver til Maver, er Karen Wistoft fra DPU ved Aarhus Universitet.
- Forskning og evaluering af Haver til Maver har vist, at konceptet har en ’trylleeffekt’ på børnenes lyst til at lære. Børnene udviser en helt særlig stolthed og anerkendelse af hinandens afgrøder, retter og smag.
Projektets gode erfaringer og nye mål om national udbredelse harmonerer altså med Nordea-fondens ambition om at fremme folkesundheden, og derfor donationen.
- Gastronomiske skolehaver er et praktisk og involverende projekt, der mindsker afstanden fra jord til bord. Børnene lærer at dyrke grøntsager, lave mad af dem og får nye smagsoplevelser, som de måske tager med hjem. Vi håber, at projektet vil fremme børns madglæde, sundhed og interesse for naturen, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.