Nu er milliardhandel mellem OK og Coop godkendt
Energiselskabet OK kan nu omsider tage arbejdshandskerne på og gøre Coop til en "stærk, lokalt forankret og lønsom dagligvareforretning", som den nye Coop-direktør, Thor Skov Jørgensen, tidligere har formuleret det.
Det står klart, efter at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nu har godkendt milliardhandlen mellem de to parter.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Coop.
Den nye aftale, Fremtidens Coop v. 2.0
- OK og Coop Amba tilfører Coop Danmark 2 mia. kr. - aftalen blev endeligt vedtaget på et landsrådsmøde 19.-20. april og afventer nu Konkurrencestyrelsens godkendelse.
Aftalen har fået navnet "Føniks" - som en reference til "et mytisk fabeldyr, der genfødes i sin egen aske og rejser sig til at blive stærk og sund".
Aftalen betyder, at Coop Amba og OK deler ejerskabet af Coop 50/50, men OK har den bestemmende ejerandel.
- Coop har lukket Coop-kæden igen, som havde bestået af to testbutikker.
- I stedet skal der i fremtiden kun satses på SuperBrugsen, Kvickly, Brugsen og 365discount.
- Kræn Østergaard Nielsen er fratrådt som adm. direktør i Coop - Thor Skov Jørgensen har taget over.
- Ny næstformand i Coop Danmark (afløser Lasse Bolander) bliver Michael Løve, der er adm. direktør i OK.
Kilde: Coop
- Jeg er meget tilfreds med myndighedernes godkendelse. Det haster med at få vendt udviklingen i Coop Danmark og gjort virksomheden lønsom igen. Uden en sund forretning kan vi ikke løfte foreningens grundlæggende opgave om at sikre gode og sunde dagligvarer til danskerne.
- Og samtidig er det vigtigt, at vi bevarer og udvikler Coops grundlæggende fundament i andelstanken og det medlemsejede. Det er jeg sikker på, at vi i det nye og tættere samarbejde med OK vil lykkes med, udtaler Pernille Skipper, formand i Coop Amba.
Hun suppleres af OK-direktør, Michael Løve:
- Jeg er glad for, at der er kommet en klar afgørelse fra konkurrencemyndighederne og ser frem til at træde ind i Coops nye bestyrelse. Der er et kæmpe potentiale i Coop, og jeg mærker fra alle dele af organisationen et ønske om at skabe et stærkere Coop til gavn for kunder og ikke mindst de næsten 40.000 arbejdspladser, som knytter sig til.
- Vi ved alle sammen, at det bliver et langt sejt træk med svære valg og fravalg, og netop den bevidsthed tror jeg gør, at vi kan lykkes, udtaler han.
Bestemmende indflydelse
Handlen sikrer som minimum OK halvdelen af ejerskabet af Coop Danmark og giver samtidig OK bestemmende indflydelse på de beslutninger, der skal træffes for at vende to år med et sammenlagt milliardunderskud for Danmarks næststørste dagligvarekoncern.
Milliardaftalens indhold har været kendt af offentligheden i flere måneder - og består både af kontante indbetalinger fra OK og Coop Amba i Coop Danmark samt overdragelse af Severin-kursuscentret til Coop Danmark.
Alt i alt skyder OK - jf. aftalen - tæt på halvanden mia. kr. ind i Coop Danmark - også gennem køb af Coop Byen.
Sådan fordeles de 2 mia. kr. til Coop Danmark
- Coop Amba indskyder op mod 500 mio. kr. kontant i Coop Danmark - pengene kommer blandt andet fra salg af Coop Bank (nu solgt for 345 mio. kr.)
- Coop Ambas kursuscenter Severin i Middelfart overgår til Coop Danmark.
- Coop Amba eftergiver gæld på 350 mio. kr. til Coop Danmark.
- OK indskyder omkring 700 mio. kr. (nu forøget med 155 mio. kr.) kontant i Coop Danmark.
- OK køber Coop-byen til en samlet værdi på 565 mio. kr.
- I alt: 2115 mio. kr.
Kilde: OK og Coop Danmark
Med OK's officielle indtog i Coop Danmark på plads er der ligeledes banet vej for en række bestyrelsesændringer.
Således indtræder Michael Løve som ny næstformand i Coop Danmarks bestyrelse, mens en række øvrige OK-repræsentanter fylder op i bestyrelsen.
Tidligere finansdirektør i OK, Thor Skov Jørgensen, er allerede udpeget som ny Coop-direktør.
RetailNews har samlet alle artikler om de seneste Coop-nyheder i temaet "Coop på nye hænder". Det tema kan du som læser tilgå via linket nedenfor.
Artiklen er en del af temaet Coop på nye hænder.