23948sdkhjf

Fra legetøj til køkkenredskaber: Regeringen skærper offensiv mod ulovlige produkter

Regeringen skærper indsatsen med ulovlige og farlige produkter på bl.a. Temu. Det glæder brancheorganisation, at der skrides til handling

Giftigt legetøj, farligt elektronik og skadelige køkkenredskaber. Historierne om ulovlige og potentielt farlige produkter, der bliver solgt fra onlineplatforme som den kinesiske gigant Temu, er mange.

Derfor vil regeringen nu skærpe indsatsen mod ulovlige produkter på onlineplatforme. Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse. 

Der fremgår det, at Sikkerhedsstyrelsen strammer grebet med overvågning af onlineplatforme som Temu, blandt andet ved at bruge et kunstig intelligens-værktøj, som screener platformene for ulovlige – og potentielt farlige – produkter.

Skal danne fælles front

Derudover nedsætter regeringen en taskforce på tværs af myndigheder og organisationer. Det fremgår, at den "skal danne en fælles front i kampen mod salget af farlige produkter". Der igangsættes også en oplysningskampagne til forbrugerne, som opfordres til at være særlig opmærksomme på onlineplatforme. 

”Det burde næsten sige sig selv, at man som forbruger skal kunne handle med ro i sindet. Om det så er i ens lokale butikker eller på nettet. Desværre ved vi, at der på flere onlineplatforme fra udlandet, såsom Temu, bliver solgt produkter, der kan være sundhedsfarlige og skadelige for danskerne og deres børn. Det er for dårligt, og vi vil ikke tolerere det i Danmark, siger erhvervsminister Morten Bødskov (S) i meddelelsen. Han fortsætter: 

- Derfor er jeg tilfreds med, at Sikkerhedsstyrelsen har skærpet deres kontrol. For selvom vi har brug for EU for at lukke smuthullerne helt, så vil vi gøre, hvad vi nationalt kan for at beskytte danskerne, når de handler, uanset hvor produkterne sælges. 

Glæder DI

Dansk Industri er positiv over den nye taskforce, og kalder den i en pressemeddelelse både "god og nødvendig." 

- Vi er nødt til at løse udfordringerne med den ulovlige praksis hos Temu og Shein, og det kræver en stærkere håndhævelse. Derfor er vi glade for, at erhvervsministeren har nedsat en taskforce. Det er godt og nødvendigt, og vi glæder os til samarbejdet, siger Jacob Kjeldsen, branchedirektør i DI Handel.

I februar trådte EU’s nye regelsæt, Digital Services Act(DSA) i kraft, men branchedirektøren fremhæver, at det ikke hjælper at lave regler, hvis de ikke bliver håndhævet: 

- Ingen regler er dog gode nok, hvis de ikke bliver håndhævet. Og her håber vi, at task forcen kan gøre en stor forskel – både herhjemme, men også være med til at presse EU-kommissionen til handling, siger han. 

Snakker med medlemsvirksomhederne og embedsværket

DI vil også gøre sit for at få indflydelse på den nye taskforce. 

- Vi kommer til at hjælpe med alt hvad vi kan. Vi har haft gode snakke med både vores medlemsvirksomheder, der har konkrete eksempler på udfordringerne, og med embedsværket i Bruxelles, der arbejder på den europæiske håndhævelse, siger Jacob Kjeldsen og fortsætter:

- Vi skal blive ved med at presse EU-Kommissionen til handling. Reglerne skal håndhæves, og platforme som Shein og Temu skal straffes hårdt og hurtigt, når de træder uden for stregerne. Vi kommer til at overvåge EU-Kommissionens arbejde meget tæt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063