23948sdkhjf

Slut med madspild i Føtex, Bilka og Netto

I sin netop fremlagte ressourcestrategi er det regeringens mål, at mere organisk affald fra dagligvarehandlen skal blive til biogas over de næste fem år.
Men Dansk Supermarked er allerede tæt på målet. Madvarer, der overskrider sidste anvendelsesdato, bliver allerede nu til biogas, strøm, gødning og grisefoder

Siden 1. juni er madaffald fra alle fynske Føtex og Bilka-varehuse blevet forvandlet til biogas på et anlæg i Ørbæk på Fyn - i stedet for at ende på forbrændingen.

Frem for at gå op i røg, kommer affaldet nu tilbage som en ressource i form af elektricitet, naturgas eller gødning. Ordningen på Fyn er et pilotprojekt, men inden udgangen af 2013 vil alle Føtex og Bilka-varehuse over hele Danmark sende deres organiske affald til ”bioforgasning”, som forarbejdningen hedder. Og i løbet af 2014 følger alle Netto-butikker med.

Dansk Supermarkeds CSR-chef Helene Regnell er meget tilfreds med, at biogasforsøget viste sig at være både praktisk muligt, og at det samtidig medfører flere fordele for både virksomhed og omverden.

- Vi reducerer jo vores miljøbelastning betragteligt, når vi sender mindre affald til forbrænding. Frem for at brænde madaffaldet, bliver det nu omdannet til biogas, elektricitet og til gødning på markerne. Det kan vi kun være tilfredse med, men det betyder ikke, at vi har løst opgaven. Vi vil fortsat arbejde målrettet på at nedbringe mængden af madaffald og i det hele taget nedbringe den mængde af affald, som vores virksomhed genererer. På sigt skulle vi gerne opnå, at alt affald genanvendes på en eller anden måde, siger hun.

Dansk Supermarked forventer at reducere sine renovationsudgifter med et tocifret millionbeløb om året, når alle butikker er med i ordningen, da det er billigere at sende affald til bioforgasning end til forbrænding.

En af målsætningerne i regeringens ressourcestrategi er, at organisk affald fra bl.a. dagligvarehandel i langt højere grad skal indsamles og udnyttes til biogas. Frem mod 2018 skal mængden flerdobles. Men allerede i år har Føtex, Netto og Bilka hævet sin andel, og når Dansk Supermarkeds butikker alle kommer med i løbet af næste år, vil det virkelig kunne mærkes, mener Ulrik Lolk, afdelingschef i Dansk Supermarked.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188